Dolar

32,5705

Euro

34,9539

Altın

2.426,13

Bist

9.722,09

Ölen malul yakınları ÖTV'siz araç alabilir mi? Malul yakınları vergisiz araç nasıl alabilir?

Döviz fiyatlarındaki artış ve korona ile birlikte sıfır otomobil fiyatlarında büyük artışlar oldu. Araç almanın zorlaştığı şu günlerde malul yakınlarına ÖTV'siz araç alabileceği ifade edildi. Peki ölen malul yakınları ÖTV'siz araç alabilir mi? Harp ya da vazife malulü olan bir kimse daha sonra vefat ederse malul yakınları ÖTV'siz araç alma hakkı imkanına sahip. Malul yakınları vergisiz araç nasıl alabilir? Cem Kılıç yazısında ölen harp ya da vazife malulü yakınları ÖTV'siz araç alabilir dedi. Peki malül yakınları vergisiz araç almak için ne yapmalı? Malul yakınları ÖTV'siz otomobil almak için nereye başvurmalı?

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-10 19:13:04

Ölen malul yakınları ÖTV'siz araç alabilir mi? Malul yakınları vergisiz araç nasıl alabilir?

Döviz fiyatlarındaki artış ve korona ile birlikte sıfır otomobil fiyatlarında büyük artışlar oldu. Araç almanın zorlaştığı şu günlerde malul yakınlarına ÖTV'siz araç alabileceği ifade edildi. Peki ölen malul yakınları ÖTV'siz araç alabilir mi? Harp ya da vazife malulü olan bir kimse daha sonra vefat ederse malul yakınları ÖTV'siz araç alma hakkı imkanına sahip. Malul yakınları vergisiz araç nasıl alabilir? Cem Kılıç yazısında ölen malulün yakınları ÖTV'siz araç alabilir dedi. Peki malül yakınları vergisiz araç almak için ne yapmalı? Malul yakınları ÖTV'siz otomobil almak için nereye başvurmalı?

Milliyet gazetesinden Cem Kılıç malul yakınlarının ÖTV'siz araç alma imkanı olduğundan bahsetti. Haberi alan harp ya da vazife malulü yakınları da Ölen malul yakınları ÖTV'siz araç alabilir mi? sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki Malul yakınları vergisiz araç nasıl alabilir? Malul yakınları ÖTV'siz otomobil almak için nereye başvurmalı? İşte Cem Klıç'ın konu ile ilgili yazısı;

4760 sayılı ÖTV Kanunu'nun 7. maddesinde, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun ek 1'inci maddesinin ikinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde sayılan kişilerden hayatını kaybetmiş olanların eş veya çocuklarından birisi, eş ve çocuğu yoksa ana veya babasından birisi tarafından bir defaya mahsus olmak üzere bendin başında belirtilen nitelikte araçların ilk kez alınmasında ÖTV uygulanmayacağı belirtilmiştir. Kanunda şehit yakınlarına bir defaya mahsus olarak ÖTV'siz araç alma imkanı sağlanmaktadır. Maliye Bakanlığı öteden beri bu hakkı sadece görevi sırasında şehit olanların yakınlarına kullandırmaktaydı. Buna dayanak olarak da Meclis görüşmelerinde bu hakkın sadece şehit yakınlarına tanınmasını ve kanunun gerekçesinde de hakkın sadece şehit yakınlarına tanındığını göstermekteydi. Ankara Bölge İdare Mahkemesi 4. Vergi Dava Dairesi, ihtirazi kayıtla ÖTV'sini ve bu ÖTV'li matrah üzerinden KDV'sini ödeyerek araç alan vazife malulü iken hayatını kaybeden bir kişinin eşinin açtığı davada ilginç bir karara imza attı.

MALUL YAKINLARI ÖTV'SİZ ARAÇ ALABİLİR Mİ?

 

Karara konu olan olayda, vazife malulü iken hayatını kaybeden bir kişinin eşi ihtirazi kayıtla ÖTV'sini ve bu ÖTV'li matrah üzerinden KDV'sini ödeyerek araç almış ve bu ödediği tutarların kendisine iadesine ilişkin başvurusu Ankara Vergi Dairesi tarafından reddedilmiştir. Reddin iptaline ilişkin açılan davada Bölge İdare Mahkemesi, yasalarla açıkça yasaklanmadığı veya kısıtlanmadığı sürece bir hakkın kullanımının yorum yoluyla önüne geçilmesinin kabul edilemeyeceğini, kanunun bu hakkı sadece görevi sırasında şehit olanların yakınlarına tanımadığını, kişinin hayatını kaybetmiş olmasının yeterli olduğunu belirterek dava konusu red işleminin iptaline karar vermiştir.

MALUL YAKINLARI ÖTV'SİZ ARAÇ NASIL ALABİLİR?

Karar gereği, harp ya da vazife malulü olanların yakınlarına da istisna belgesi verilmesi gerekiyor. Maliye Bakanlığı ya da ilgili Vergi Dairesi bu belgeyi vermez ise hak sahipleri aracı almadan önce ilgili vergi dairesine ihtirazi kayıt dilekçesi sunup araç bedelini tam olarak ödedikten sonra, ödedikleri ÖTV ve fazla KDV'nin iadesi için Vergi Mahkemesi'nde dava açabilirler.

MALUL NEDİR?

‘Vazife malullüğü', kamu görevlileri ile erbaş ve erlerin görevlerini yapmakta iken gerek görevlerinin çeşitli sebep ve tesiriyle, gerekse işyerlerinde meydana gelen kazalar nedeniyle yürüttükleri görevleri yerine getiremeyecek derecede ‘malul' olmaları veya hayatlarını kaybetmeleri halinde haklarında uygulanacak hükümlerin belirlendiği bir statüdür.

 

Haber Ara