Dolar

32,4827

Euro

34,8964

Altın

2.438,03

Bist

9.716,95

'Öldürme sakat bırak ve yönet' ödül getirdi

İsraillilerin Filistinlileri bilerek sakat bıraktığını yazan akademisyen en yüksek düzeyde akademik ödülün sahibi oldu.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-19 12:34:34

'Öldürme sakat bırak ve yönet' ödül getirdi

Timetürk Çeviri

Rutgers Üniversitesi'nden Prof. Jasbir Puar, “National Women's Studies Association's Alison Piepmeier” ödülünü lmaya hak kazandı. Prof. Puar, İsrail'in kontrolü altındaki Filistinlilerin bilerek sakat bırakıldığını kitabında delilleriyle ispatladı. Kitabın adı ise “Sakatlama Hakkı: Güçsüzlük, Yeterlik ve Sakatlık” adını taşıyor.

FİLİSTİNLİLERİ HAYATTA AMA SAKAT BIRAK POLİTİKASI

Kadın ve cinsiyet çalışmaları alanında unvanı olan Puar, Filistinlilerin önderliğindeki BDS Hareketi'nin de destekçisi. Puar'a göre, “İsrail'in taktiksel hesaplamalarında tümleyen bir mantıkla uzunca bir süredir yerleşimcilerin sömürgeci yönetimle idaresi yatıyor.” Bu ise yine akademisyenin tabiriyle “Yaralanmalara neden olmak ve Filistin halkının kontrol edilebilmesi için daima hayatta fakat zayıf bırakılması.”

Puar'ın kitabının yayıncısı Duke University Press'ten yapılan açıklamada ise kitapta yazarın “İsrail'in Filistin'e yönelik politikalarına tercüman olduğu ve İsrail'in Filistinlileri yaralanmaya açık bırakarak nasıl biopolitik hale getirdiğini ortaya koyuyor” denildi. “Öldürme hakkına ilave olarak Puar'ın yazdığı sakatlama hakkı, İsrail devletinin yetkinsizleştirmeyi karartmak için liberal çerçevede Filistinlilerin vücutlarını kitlesel olarak güçten düşürmesidir” diye ekledi. 

ÇAĞDAŞ SAKATLAMA POLİTİKALARI

Ödül komitesi yaptığı açıklamada ise Puar'ın kitabının “Birçok disiplinle iç içe şekilde çağdaş sakatlık politikalarında bize öğreteceği çok şey olan büyük bir kilometre taşı” olduğunu belirtti.

Kaynak: middleeastmonitor.com

Haber Ara