Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Olaylı Irak seçimlerinin yankıları sürüyor... Goran Hareketi: Silahlanacağız

Değişim Hareketi (Goran) Politbüro Üyesi Şoreş Haci, “Partimiz içinde silahlanma düşüncesi tartışılıyor. Amacımız kendimizi savunmaktır” dedi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-05-18 14:21:28

Olaylı Irak seçimlerinin yankıları sürüyor... Goran Hareketi: Silahlanacağız

Irak Parlamento Seçimleri'nin yapıldığı 12 Mayıs gecesi Goran'ın Süleymaniye'deki Zergete Tepesi'nde bulunan merkezi silahlı saldırıya uğramıştı. Değişim Hareketi (Goran) Politbüro Üyesi Şoreş Haci, “Partimiz içinde silahlanma düşüncesi tartışılıyor. Amacımız kendimizi savunmaktır” dedi.

 Konuya ilişkin Rudaw'a konuşan Şoreş Haci, “Partimiz içinde silahlanma söylemleri kendimizi savunmaya yöneliktir. Bu konuyu istişare ediyoruz. Konu hakkında ciddiyiz. Bizler kurmayı düşündüğümüz gücü intikam amaçlı kurmuyoruz. Şayet intikam amaçlı olsaydı seçimin ardından bize saldırdıklarında tüm parti teşkilat ve taraflarını kent ve kasabadan boşaltacaktık” dedi. 

Şoreş Haci, konuşmasına şunları ekledi:

“Saldırı sırasında buradaydık. Polis raporlarında da yer alan saldırıda, keskin nişancı, RPG ve doçka silahlarla bize saldırdılar. Özellikle saldırıdan kısa bir süre önce teşkilatımıza saldırı yapıldı. Yekgırtu, Koalisyon ve Komel ile toplantımız yapıldı. Bize hükümete ait silahlarla saldırıldı. KYB'nin Politbüro üyesi şahsın yakalanıp yargılanması gerekiyordu. Çünkü onlar öldürme amacıyla silahlı saldıra bulundular.”

KYB, SALDIRIDA ADI GEÇEN İSİMLERİ YARGIYA TESLİM ETMEDİ

Seçimin ardından Goran'ın parti teşkilatlarına yapılan silahlı saldırıyı kınamayan KYB, saldırıdan adı geçen üyelerini de yargıya teslim etmedi.

Konuya ilişkin dün Rûdaw'a konuşan Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Danışmanı Bahtiyar Baban, “Goran, askeri güç kurmak için başvuru talebinde bulunmadı. Bu konuda bazı kişilerin talebi olmuş ancak daha resmi bir başvuru olmamış” demişti.

Goran'ın böyle bir talepte bulunacağını beklemediğini belirten Baban, konuşmasına şunları eklemişti: “Askeri güç kurmak isteyen hiçbir partiye izin verilmeyecek. Kürdistan'daki askeri güçler bölgeyi savunmak için Peşmerge Bakanlığı'na bağlı olarak kurulmuştur. Bunun dışında hiçbir askeri güce izin verilmeyecek.”

NELER YAŞANDI?

Seçimlerin ardından IKBY'de muhalefetin başını çeken Goran (Değişim) Hareketi, Kürdistan İslami Birlik Partisi, KDP, İslami Toplum Partisi ile Demokrasi ve Adelet için Koalisyon, yayınladıkları ayrı ayrı yazılı açıklamalarda özellikle Süleymaniye'de oylarının çalındığını iddia ederek, oyların tekrardan eskisi gibi elle sayılmasını talep etmişti.

Irak'ta Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) partisinin oylarda yolsuzluk yaptığı iddia ediliyor. 

Kerkük'teki Türkmenlerin de aynı iddialarda bulunduğu ve oyların yeniden elle sayılmasını istedikleri biliniyor. Irak Türkmen Cephesi sokaklara dökülen Türkmenler, protesto gösterileri düzenlemiş, bir grup Türkmen açlık grevine başlamıştı.

Haber Ara