Dolar

32,3569

Euro

34,9550

Altın

2.320,17

Bist

9.079,97

Okul öncesi eğitimde 'kılavuz' çalıştay

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından iki gün sürecek 'Okul Öncesi Eğitim Çalıştayı' başladı. İzmir'de ilk kez düzenlenen çalıştayın açılışında konuşan İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, çalıştay sonunda ortaya çıkarılacak raporun tüm iller için örnek bir kılavuz niteliğinde olmasını temenni ederek, 'Çok iddialı gelebilir. Ama İzmir'e de iddialı olmak yakışır. Sadece Güney Kore, Norveç ve İrlanda'ya baktığımızda yeniliklerle ciddi bir sıçrama yaptılar. Ben Türkiye'nin de aynı şeyi baş

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-17 12:45:07

Okul öncesi eğitimde 'kılavuz' çalıştay
İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından iki gün sürecek 'Okul Öncesi Eğitim Çalıştayı' başladı. İzmir'de ilk kez düzenlenen çalıştayın açılışında konuşan İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, çalıştay sonunda ortaya çıkarılacak raporun tüm iller için örnek bir kılavuz niteliğinde olmasını temenni ederek, "Çok iddialı gelebilir. Ama İzmir'e de iddialı olmak yakışır. Sadece Güney Kore, Norveç ve İrlanda'ya baktığımızda yeniliklerle ciddi bir sıçrama yaptılar. Ben Türkiye'nin de aynı şeyi başaracağını düşünüyorum" dedi.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğünün okul öncesi eğitimin masaya yatırılacağı 'Okul Öncesi Eğitim Çalıştayı' Balçova Termal Otel'de başladı. Çalıştaya; İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, Ege Üniversitesi ve 9 Eylül Üniversitesinden akademisyenler, okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenler, şube müdürleri, müdür yardımcıları ve okul öncesi öğretmenler katıldı. Çalıştayda konuşan Yahşi, "Yoğun bir çalışmanın ardından bir rapor hazırlayacak ve bakanlığımıza sunacağız. Benim temennim bakanlığımıza göndereceğimiz raporun sadece ilimiz için değil tüm illerimiz için örnek gösterilen bir çalışma, yenilikçi yaklaşım ve uygulama örnekleri ile bir kılavuz niteliğinde olmasıdır. Çok iddialı gelebilir. Ama İzmir'e de iddialı olmak yakışır. Bundan sonrası için özel eğitim, özel okul, temel eğitim, ortaokul, mesleki eğitimde de çalıştaylarımız olacak. Sadece üç ülkeye baktığımızda; Güney Kore, Norveç ve İrlanda'ya baktığımızda yeniliklerle ciddi bir sıçrama yaptılar. Ben Türkiye'nin de aynı şeyi başaracağını düşünüyorum" diye konuştu.

"Temel, ilk 6 yaşta atılıyor"

Hayat boyu sürecek öğrenmenin temellerinin ilk 6 yaşta atıldığını belirten Yahşi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu dönemdeki eğitim artık anne babanın yalnız başına başarabileceği bir konu olmaktan çıkmış durumdadır. Çocuğun küçük yaşlarda sağlıklı bir ortamda gelişimini sürdürmesi önem kazanmaktadır. Okul öncesi eğitim kurumları çocukların fiziksel, sosyal, duygusal ve bilimsel gelişimlerini en sağlıklı şekilde geçirmesini, onları gelecek eğitim basamaklarına hazırlamayı, kendini ifade eden, yaratıcı yönlerini ve becerilerini ortaya koyan sosyal bir birey olarak yetişmesini amaçlamaktadır."

Okul sayısı 832'ye çıktı

İzmir'deki okul öncesi eğitim kurumlarının sayıları hakkında bilgi veren Yahşi, "İlimizde bu amaca hizmet eden resmi okul öncesi eğitim veren, bağımsız anaokulları ve bünyedeki anasınıfları 2015-2016 eğitim öğretim yılında 811 okulumuz mevcutken 2016-2017 eğitim öğretim yılında bu sayı 832'ye çıkmıştır. 2015-2016 eğitim öğretim yılında derslik sayısı bin 395, öğrenci sayısı 41 bin 575, öğretmen sayısı 2 bin 317 iken, 2016-2017 eğitim öğretim yılında resmi bağımsız anaokulları ve bünyedeki anasınıfları okul öncesi eğitim veren derslik sayısı bin 481, öğrenci sayısı 44 bin 105, öğretmen sayısı 2 bin 346'ya yükselmiştir. Resmi bağımsız okul öncesi kurumu 68, resmi özel bağımsız okul öncesi kurum 363'tür" dedi.

Üç özel eğitim anaokulunu da hizmete açtıklarını hatırlatan Yahşi, "0-6 yaş döneminde özel eğitim ihtiyaç duyan öğrencilerimizin temel eğitim yaşına geldiğinde ilkokula uyum sağlayabilmeleri, özel eğitim programıyla dilsel, zihinsel, fiziksel, sosyal ve duygusal açıdan kendilerini ifade edebilmeleri, için bu okullara önem veriyoruz" diye konuştu.

"Amaç kaliteyi artırmak"

Kurum ve öğrenci sayılarındaki artışın yeterli olmadığını, hedeflerinin aynı zamanda okul öncesi eğitimin kalitesini de artırmak olduğunu anlatan Yahşi, ömür boyunca edinilen davranışların, becerilerin yüzde 80'ine yakınının 0-6 yaş döneminde edinildiğini ifade etti. Yahşi, "Amacımız tüm ilçelerimizde ve ilçelerimize bağlı köylerde uygulanabilecek çözüm önerileri geliştirmek, standardı yakalayarak okul öncesi eğitimin ve kurumlarımızın kalitesini artırmaktır. İşte bu sebeple ilçelerimizdeki okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan, alanında deneyimli ve donanımlı alan şeflerimiz, öğretmenlerimiz, kurum müdürlerimiz ve müdür yardımcılarımız, ilçe milli eğitim şube müdürlerimiz ve akademisyenlerimizle bir aradayız" şeklinde konuştu.

Rapor Milli Eğitim Bakanlığına sunulacak

Çalıştayda, fiziksel koşulların iyileştirilmesi, tekli eğitime geçiş ve zorunlu eğitime geçiş süreci, okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması ve uygulamalar, aile eğitimleri, çocuk beslenmesi, yenilikçilik, öğretmen eğitimleri, kaynaştırma uygulamaları, okul öncesinde özel yeteneklilerin keşfedilmesi, okul öncesinde teknoloji kullanımı, alternatif eğitim yaklaşımları, öğretimsel motivasyonu arttırmaya yönelik etkinlikler, üniversitelerle işbirliği, okul öncesinde görev yapan personel nitelikleri, sanat dalları ve değerler eğitim, iyi örnek ve uygulamaların eğitimde yeri, farklı ülkelerdeki uygulamalar gibi konularda çalışma yapılacak. İki gün sürecek çalıştayın ardından rapor oluşturularak Milli Eğitim Bakanlığına sunulacak.
VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara