Dolar

32,3745

Euro

34,9906

Altın

2.326,10

Bist

9.100,75

'OHAL komisyonu, dosyalara belirli kriterler ışığında bakacak'

Hürriyet Yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü yazısında OHAL komisyonunu ele aldı. Komisyonun yakında kurulacağını belirten Selvi, bu komisyonun bakacağı konulara belli kriterler çerçevesinde bakacağını bunun da çok önemli olduğunu söyledi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-14 08:27:02

'OHAL komisyonu, dosyalara belirli kriterler ışığında bakacak'

Selvi, dün yayınladığı “Adaletin damatlarla imtihanı” başlıklı yazısı ile ilgili bir çok milletvekili ve bakanla konuştuğunu, 'damat tahliyeleri' ile ilgili ciddi bir rahatsızlık olduğunu gözlemlediğini belirtti.

SON BİLGİLER

Adalet Bakanlığı yetkililerinin son bilgileri kendisiyle paylaştığını belirterek şu şekilde aktardı:

- FETÖ'yle mücadele kapsamında 161 bin 693 kişi hakkında adli işlem yapılmış.

- Bunun 50 bin 344'ü tutuklu.

- Bakanlık yetkilileri sadece iki damadın serbest bırakılmadığını, şimdiye kadar 47 bin 136 kişinin adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını söylüyor.

SİNEK KÜÇÜK AMA...

Selvi, bunun üzerine şu yorumu yapıyor:

"Sinek küçük ama mide bulandırıyor. İki damadın serbest bırakılmasının meydana getirdiği algı, toplumdaki adalet ve eşitlik anlayışını derinden sarstı."

MAHKEMELERİN ZOR KARARI

"Mahkemelerle ilgili bir gözlemimi bakanlık yetkilileriyle de paylaştım" diyen Selvi, "Mahkemeler, adli kontrol şartıyla serbest bırakma kararı vermekte zorlanıyorlar" diye ekliyor.

Selvi, bunun gerekçesini şöyle açıklıyor:

"Çünkü müthiş bir lince tabi tutuluyorlar. FETÖ'yle mücadele kapsamında yargılanan iki kesim var. Darbe zanlıları. Ceza Yasamızda darbe suçu ömür boyu hapis cezası gerektiriyor. Fetullahçı Terör Örgütü'ne üyelik. Yargının önünde acil olarak çözülmesi gereken sorun da burada düğümleniyor. FETÖ'ye üyelik nedeniyle suçlu bulunacak olanların tutukluk nedeniyle hapiste yattıkları süre doluyor. Mahkemelerin normalleşmesi lazım ki, bu konularda hukukun gereğini yerine getirmekte endişe etmesinler."

"OHAL KOMİSYONDAN ÇOK BÜYÜK BEKLENTİ OLUŞTU"

"Bu konuda bir gelişme de temmuz ayı itibarıyla çalışmaya başlayacağı açıklanan, OHAL komisyonu ile yaşanacak. Başında saygın bir hukukçu olan Selahattin Menteş'in bulunduğu komisyona başvuru kriterleri önümüzdeki günlerde Resmi Gazete'de yayınlanacak. Böylece OHAL komisyonuna nasıl müracaat edileceği belli olacak. Komisyondan çok büyük bir beklenti oluştu. Türkiye'ye nefes aldırması bekleniyor. Komisyonun saygınlığını vereceği kararlar belirleyecek.

OHAL komisyonu açısından yeni bir bilgi daha: OHAL komisyonu çalışmalara başlamadan önce kararlarına mesnet teşkil edecek kriterleri belirleyecek. Bu kriterler kamuoyuna açıklanmayacak. Sadece komisyonun alacağı kararlara ışık tutacak. Komisyon dosyaları bu kriterlere göre ele alacak.

Bu kriterler ne olacak?

Komisyon bu kriterleri belirlerken, sadece iç hukukumuzla sınırlı kalmayacak, AHİM kararlarından da yararlanacak. Çok önemli bir nokta. Çünkü kamudaki açığa alma ve ihraçlarda bu sorun yaşanıyor. Bir bakanlığın ihraç ettiğini diğer bakanlık açığa almakla yetiniyor. Norm birliği sağlanamadı. O nedenle OHAL komisyonunun dosyalara belirli kriterler ışığında bakacak olması önemli. Daha da önemlisi, bu kriterler belirlenirken, sadece iç hukukla yetinilmeyip AB müktesebatından da yararlanılacak olması."

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara