Dolar

32,5489

Euro

34,9830

Altın

2.422,56

Bist

9.722,09

Obrador'dan şaşırtan maske açıklaması!

Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador, koronavirüsten ülkede 24 saatten 608 ölüm görülmesine rağmen, salgından korunmak için yüz maskesi kullanmanın 'gerekli olmadığını' söyledi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-04 11:57:27

Obrador'dan şaşırtan maske açıklaması!

Dünyayı kasıp kavuran koronavirüs (Covid-19) salgınında bir çok ülkede artan vakalara rağmen önlemler alınmaya devam ediyor. 

Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador, koronavirüsten ülkede 24 saatten 608 ölüm görülmesine rağmen, salgından korunmak için yüz maskesinin gerekli olmadığı açıklaması ülkede şaşkınlık yarattı. 

Diğer yandan Meksika, 100 vaka başına yüzde 9,5'lik bir koronavirüs kaynaklı ölüm oranıyla Amerika kıtasında ikinci ülke olarak kayıtlara geçiyor.

EL YAKIMA VE SOSYAL MESAFE YETERLİ

Meksika lideri Obraor, sosyal mesafenin ve elleri yıkamanın salgından korunmak için yeterli olduğunu belirtti. Obrador konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bana ve Dr Alcocer'a rehberlik eden Dr Hugo Lopez-Gatell, (maske takmanın) gerekli olmadığını, başka önlemler olduğunu söyledi. Bence en iyisi sağlıklı bir mesafeyi korumak ve kendimize bakmaktır. Maskeye gerek yok” dedi.

MEKSİKA'DA SON DURUM

Meksika'da son 24 saatte 11 bin 30 kişide daha virüs tespit edilmesiyle toplam vaka sayısı 1 milyon 144 bin 643'e yükseldi. Ülkede 608 kişinin daha virüs nedeniyle hayatını kaybetmesiyle, toplam can kaybının 108 bin 173'e ulaştığı açıklandı.i

MEKSİKA'DA TASARRUF DÖNEMİ

Bu arada Meksika'da Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador görevinden ayrılan Başkanlık Ofisi Şefi Alfonso Romo'nun yerine atama yapılmayacağını ve tasarruf etmek için Romo'nun başında bulunduğu ofisin kapatılacağını açıkladı.

Ülkenin solcu Cumhurbaşkanı Obrador, Romo ile iki yıldır işbirliği yapıyordu. İş dünyasına yakınlığıyla tanınan Romo'nun özel sektör ile hükümet arasında aracılık etmeyi sürdüreceğini belirten Devlet Başkanı, "Artık o ofise sahip olamayacağız çünkü (Romo) bir devlet memuru olmadan bana yardım edecek ve biz de tasarruf yapmak için avantaj sağlayacağız" dedi.

Ocak ayı sonunda oluşturulan Romo'nun başında bulunduğu Ekonomik Büyüme Kabinesi, Hazine ve Kamu Kredisi Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, İletişim ve Ulaştırma Bakanlığı, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı ile eşgüdümlü biçimde çalışıyordu.

Söz konusu Kabine'nin yabancı yatırımların ve ekonomik büyümenin teşviki; verilerin işlenmesi, analiz edilmesi ve yatırım sürecinin hızlandırılması; bürokrasinin azaltılması; istihdam yaratılması; Maya Treni, Ulusal Altyapı Anlaşması ve diğer projelerin koordinasyonundan sorumluydu.

Başkanlık Ofisi'nde görev alan yaklaşık 40 çalışanın ise diğer dairelere tayin edileceği belirtildi.

Alfonso Romo solcu Başkan Obrador'a büyük destek veren sayılı iş insanlarından biriydi. Özellikle elektrik ve petrol konusunda merkezi bir politika güden Obrador ile özel sektöre kısıtlı pay ayırmasından dolayı yaşanan gerginliklerde Romo arabuluculuk rolü üstleniyordu.

1 Aralık 2018'de göreve gelen Devlet Başkanı Obrador, seçim kampanyasında savurganlığa son verme vaadinde bulunmuş, kendisinin ve diğer hükümet yetkililerinin maaşlarını düşürmüştü. Meksika Devlet Başkanı ayrıca bir önceki hükümetin 392 milyon dolara satın aldığı "dünyanın en pahalı ve lüks başkanlık uçağını" satışa çıkarmış ve kısa süre önce alıcı bulunduğunu açıklamıştı.

Haber Ara