Dolar

32,5684

Euro

34,8882

Altın

2.439,24

Bist

9.645,02

Obama-Putin görüşmesine açıklama

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Barack Obama, bir araya geldi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-29 05:13:02

Obama-Putin görüşmesine açıklama

BBC Türkçe'de yer alan bilgiye göre; Görüşmeyle ilgili bilgi veren ABD'li bir yetkili, "iş yapma mantığıyla ve doğrudan bir görüşme yapıldığını" söyledi, "Bence birçok farklı konuyu uzun uzadıya ele aldılar ve buna odaklandılar" dedi.

Suriye'deki iç çatışmanın çözümü konusunda Beşar Esed'in oynayacağı rolün "temel tartışma konusu" olduğunu kaydeden yetkili, Rusya'nın Esad'ı radikallere karşı bir siper gibi gördüğünü; ABD'nin ise Esad'ın devam etmesine mezhepsel çatışmayı alevlendirecek gözüyle baktığını aktardı.

ABD'li yetkili şunları söyledi:

"Bence Ruslar Suriye'de siyasi bir çözüme varılmasının önemini kesinlikle anladı. Dolayısıyla siyasi bir çözüm bulmak için buradalar. (Esed konusunda) nasıl bir süreçte anlaşılacağı konusunda farklılıklar var."

Rusya'nın Suriye'deki askeri varlığını artırmasını Suriye'de olumlu bir sonuca varılmasına ille bir engel olarak görmediklerini kaydeden yetkili, bu konuda görüşlerin Rusların ileride atacağı adımlara göre şekilleneceğini belirtti. Rusya'nın askeri gücünü yalnızca IŞİD'e karşı kullanmasının sorun olmayacağı, ancak Esed',n kendi halkına karşı savaşında güçlendirilmesi için kullanılırsa sorun yaratacağı ifade edildi.

Görüşmenin tarafların kazanmak ve öne geçmek amacıyla sürdürülmediğini kaydeden yetkili, "Bence Suriye'deki durumu işaret eden ve çözmek isteyen ortak bir istek vardı. Rusların amaçları da netlik kazandı. Amaçları IŞİD'in üzerine gitmek ve hükümeti desteklemek" şeklinde konuştu.

Tarafların askeri yetkililerinin bölgedeki operasyonlarda çatışma yaşamaması için görüşeceği öğrenildi.

'Hava operasyonundan vazgeçmedik'

Görüşmenin ardından bir basın toplantısı düzenleyen Putin, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Rusya Devlet Başkanı, Suriye güçlerini desteklemek için IŞİD'e yönelik hava operasyonları fikrinden vazgeçmediklerini söyledi.

Rusya'nın Suriye'yi güçlendirmek istediğini belirten Putin, bunun için kara operasyonuna Rus askerlerin katılmayacağını ancak hava operasyonu konusunda hala kararlı olduklarını kaydetti.

"Teröristlerle yüz yüze çarpışan Suriye" ile IŞİD karşıtı koalisyonun işbirliği yapmamasının çok büyük bir hata olduğunu vurgulayan Putin, BM Güvenlik Konseyi'nin koalisyona Esed ve İran'ı da dahil etmesi gerektiğini belirtti.

Haber Ara