Dolar

32,3267

Euro

35,0819

Altın

2.291,91

Bist

8.982,75

Obama'nın Guantanamo planı

Yüzlerce Müslümanın hiçbir suçlama ve adil muhakeme olmaksızın 'Düşman savaşçı' statüsü ile esir tutulduğu Guantanamo Kampı'nın kapatılması ABD Başkanı Obama'nın hazırladığı planın teslim süresi bugün doluyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-23 14:38:21

Obama'nın Guantanamo planı

ABD Başkanı Obama'nın Guantanamo üssünü söz verdiği üzere kapatmak için hazırladığı planın teslim süresi bugün doluyor. Üssün kapatılmasının yanı sıra esirlerin ABD'ye götürülmesini talep eden Obama'nın planında olası nakil bölgeleri ve tahmini maliyet yer alacak.

ABD'nin 11 Eylül 2001 saldırıları sonrası açtığı, haklarında resmî bir suçlama dahi bulunmayan ‘şüphelileri' esir tuttuğu Küba'daki Guantanamo Üssü'nün kapatılmasına ilişkin Beyaz Saray planının bugün (son teslim tarihinde) Kongre'ye iletilmesi bekleniyor.  

Başkan Barack Obama'nın üssü kapatıp kalan 91 esirin ABD'ye nakledilmesi için Kongre üyelerini ikna çabalarının son ürünün olarak nitelendirilen ve uzun süredir beklenen planla ilgili üst düzey kaynakların verdiği bilgiler ise planın fazla detay içermediği yönünde. Kaynaklara göre planda 13 farklı yerin adı geçiyor: Colorado, Güney Carolina ve Kansas'taki 7 hapishane ile mevcut askeri üslerdeki 6 lokasyon. Diğer taraftan planda bu noktalardan hangisinin tercih edildiğinin belirtilmediği söyleniyor. Esirlerin naklinin ne kadar mal olacağı konusu de gizli tutuluyor.

'KONGRE KABUL ETMEZSE İDARİ KARAR ALABİLİR' 

Öte yandan İngiliz Guardian gazetesine konuşan bir kaynak, esirlerin nakledilmesine ilişkin yasa tasarılarını sürekli veto eden Kongre üyelerinin planı kabul etme ihtimalinin bir hayli zayıf olduğunu söyledi. Gazeteye göre Obama, Kongre'yi bu kez de aşamazsa idari kararlar alma yoluna gidebilir. ABD'de 2011'de çıkarılan bir yasa, esirlerin ABD'ye nakledilmesinin önünü tıkıyor.

KASIMDAKİ YASADA, RESMİ PLAN ŞART KOŞULMUŞTU

Kongre'nin Kasım 2015'te kabul ettiği Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDA) uyarınca esirlerin nakledilebileceği ülkeleri sınırlamıştı (Yemen, Libya ve Somali gibi ülkelere yasak getirilmişti). Obama da Kongre ile ortak yol bulabilmek adına yasaya onay vermişti. Ancak NDA, Obama yönetiminin 23 Şubat, yani bugüne kadar üssün kapatılmasıyla ilgili resmi bir plan hazırlayıp teslim etmesini zorunlu kılıyordu.

Guantanamo üssünün kapatılması, Obama'nın 2008'deki seçim vaatlerinden biriydi. Üssün teröristlerce propaganda aracı olarak kullanıldığını, bu sebeple kapatılması gerektiğini savunan Obama göreve geldikten sonra, 2009'da 242 olan esir sayısı 91'e düşmüştü.-

Haber Ara