Dolar

32,3707

Euro

34,9944

Altın

2.325,78

Bist

9.087,02

Obama: Muhalifler Rus ordusuyla başedemez

ABD Başkanı Obama, ASEAN Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, 'Suriye'deki bir avuç muhalif Rus ordusuyla başedemez' dedi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-17 04:53:06

Obama: Muhalifler Rus ordusuyla başedemez

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; ABD Başkanı Barack Obama, ABD ile Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkelerinin liderlerini bir araya getiren California eyaletindeki Sunnyland'de iki günlük zirvenin ardından basın toplantısı düzenledi.

Ülkesi ile ASEAN üyesi ülkeler arasında ilk kez düzenlenen iki günlük toplantılarda kendilerine "ortak çıkarları ve birbirlerine saygıları adına birlikte çalışmaları ruhunun" rehberlik ettiğini söyleyen Obama, ülkesinin ASEAN bölgesi ve halklarına karşı taahhüdünün "güçlü ve kalıcı" olmayı sürdüreceğini dile getirdi. 

Obama, girişimcilik, yenilikçilik, ticaret ve yatırım konularında birlikte daha fazlasını yapma konusunda mutabık kaldıklarını belirterek, ABD ile birlik üyesi ülkeler arasında ekonomik ilişkileri artırmak ve girişimci, yatırımcı ve iş adamlarının bağlantı kurmalarını kolaylaştıracak "US-ASEAN Connect" isimli yeni bir ağ girişimi oluşturdukları bilgisini verdi.

GÜNEY ÇİN DENİZİ GERİLİMİ

Zirvede, Güney Çin Denizi'nde gerilimin düşürülmesi gerektiğini ve ihtilaf konusu alanların "barışçıl ve yasalara uygun şekilde" çözümlenmesinde görüş birliğine vardıklarını ifade eden Obama, şunları söyledi: 

"Güney Çin Denizi'nde tansiyonun azaltılması için aralarında ihtilaflı bölgede alan kazanımlarının ve yeni inşaların durdurulması ile bu alanların askerileştirilmesinin sona erdirilmesinin de yer aldığı somut adımlar atılmasına ihtiyaç olduğunu ele aldık. Seyrüsefer özgürlüğü devam etmeli, yasalara uygun yapılan ticaretler engellenmemelidir. ABD'nin uluslararası hukukun müsaade ettiği her yerde uçmaya, gemi ile yol almaya ve faaliyet göstermeye devam edeceğini yineledim. Müttefik ve ortaklarımızın denizcilikle ilgili kapasitelerini güçlendirmeye yardımcı olmayı sürdüreceğiz."

'SURİYE, ESAD'DAN BAŞKA KİŞİLERİN ELİNDE'

Obama, toplantıda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı. 

Rusya'nın Suriye'deki eylemlerine ilişkin soruyu yanıtlayan Obama, "Rusya kendini bir bataklığa sokacak demiştim ve kesinlikle bu olacak. Rusya bazı ilerlemeler kaydettiği için Suriye'de savaşın biteceğini düşünenler varsa şunu söyleyeyim; ülkenin dörtte üçü hâlâ Esad'dan başka kişilerin elinde. Bu yakın zamanda da bitmeyecek" dedi.

'RUSYA, ABD İLE BİRLİKTE ÇALIŞMALI'

Suriye'de yaşananların krizin çözümüne hizmet etmediğini söyleyen Obama, şöyle konuştu: 

"Putin, Rus ordusuyla Suriye'ye yatırım yaptığını düşünebilir ama bunun büyük bir maliyeti olur. Bu, büyük bir iş. Rus ekonomisinin durumuna baktığınızda bu muhtemelen Rusya için en iyi şey olmayacak. Rusya için akıllıca olan siyasi bir geçişe aracılık etmek için ABD ve uluslararası camianın diğer ülkeleriyle birlikte çalışmak olacaktır."

'RUSYA'NIN BÜYÜK BİR ORDUSU VAR'

Suriye'de 1 Mart'ta başlaması planlanan ateşkese atıf yapan Obama, bunun önemli bir sınav olacağını söyledi. Obama, Rusya'nın bombalamalarına muhalefetin de karşılık verebileceğini belirterek, "Evet, Rusya'nın büyük bir ordusu var. Bir avuç muhalif tabii ki dünyanın en büyük ikinci ordusunun silahlarıyla baş edecek durumda değil. Bu Suriye'yi istikrara kavuşturma sorununu çözmüyor. Bunun tek yolu siyasi geçiş sağlamak" yorumunu yaptı. 

Daha önce de Suriye'de fırsatların kaçırıldığını, Rusya'nın da bu sürecin içinde bulunduğunu bildiren Obama, "Sormamız gereken soru şu; Rusya, tamamen tahrip edilmiş ve desteklemek için milyarlarca dolar harcaması gereken bir ülkeyi müttefik olarak tutmakla ne kazanacak?" değerlendirmesinde bulundu.

IŞİD'İN LİBYA'DA VARLIĞI

Obama, IŞİD ile mücadeleyi sürdüreceklerine vurgu yaparak, IŞİD'in Libya'da yerleşmesini engellemeye çalışacaklarını kaydetti. Obama, "Libya konusunda başından beri açık oldum. El Kaide'de olduğu gibi IŞİD nereye giderse gitsin peşine düşeceğiz" yorumunu yaptı.

'BAŞKANLIK CİDDİ BİR İŞ, TRUMP BAŞKAN OLAMAZ'

Obama, başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adaylarından Donald Trump'ın başkan olacağına inanmadığını söyledi. 

Anketlerde hâlâ ciddi bir oy oranına sahip olduğu görülen Trump ile ilgili bir soruya yanıt veren Obama, "Sayın Trump'ın başkan olmayacağına ilişkin inancımı sürdürüyorum. Bunun nedeni Amerikan halkına olan güvenimdir. Onlar başkanlığın ciddi bir iş olduğunu biliyorlar. Başkanlık söyleşi programı sunuculuğu yapmak değil" yorumunda bulundu.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara