Dolar

32,3722

Euro

35,0096

Altın

2.323,69

Bist

9.079,97

Obama, İsrail-Filistin sorununa el atıyor

Wall Street Journal, Obama’nın, İsrail-Filistin sorununda ‘iki devletli çözüm’ için sürpriz bir adım atmaya hazırlandığını yazdı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-08 16:17:32

Obama, İsrail-Filistin sorununa el atıyor

Wall Street Journal'a konuşan üst düzey yetkililer, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Beyaz Saray'dan ayrılmadan önce Ortadoğu'nun kronikleşmiş problemleri arasında ilk sırada yer alan İsrail-Filistin sorununun çözümü için BM Güvenlik Konseyi'ni de kullanarak bir girişim başlatmak istediğini söyledi. 

Bugüne dek BMGK'da ele alınan İsrail aleyhine tüm kararları veto eden ABD'nin, İsrail-Filistin sorunun kesin olarak çözüme ulaştırılmasını içeren bir karara destek vereceği ve bu kararın Obama'nın görev süresi sona ermeden önce oylanmasını istediği belirtildi. Bu karar, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin tanınmasına karşılık, Filistin'in de İsrail'i bir Yahudi devleti olarak resmen tanımasını içerecek.

‘OBAMA'NIN İSRAİL-FİLİSTİN SORUNUNU ÇÖZMEK İÇİN İKİ PLANI DAHA VAR' 

Haberde, Obama'nın ‘iki devletli çözüm'e destek verdiğini açıklayacağı bir konuşma seçeneğinin de üzerinde durduğu belirtildi. Obama'nın sınır, güvenlik, mültecilerin geri dönüşü ve Kudüs'ün bölünmesi başlıklarına değineceği konuşmanın çerçevesinin, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de katıldığı barış müzakereleri çerçevesinde hazırlanan taslak metin üzerinden hazırlanacağı kaydedildi.

ABD Başkanı Obama'nın gündemindeki bir diğer plan ise ABD, AB, BM ve Rusya'nın yer aldığı ‘Ortadoğu Dörtlüsü'nü canlandırarak, hem İsrail hem de Filistin'e aktif müzakerelerin yeniden başlaması için baskı yapılması.

İSRAİL – ABD İLİŞKİLERİNDE ‘FİLİSTİN GERGİNLİĞİ' 

Haber, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın İsrail'i ziyaret edeceğinin açıklanmasının hemen ardından geldi. Biden'ın hem İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu hem de Filistinli yetkililerle bir araya gelmesi bekleniyor.

Diğer yandan dün İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, Netanyahu'nun yıllık ABD ziyareti sırasında Obama ile görüşmeyeceği açıklandı. Açıklamada görüşmenin iptaline gerekçe olarak Obama'nın Netanyahu'ya randevu vermeyi reddetmesi gerekçe gösterildi. Ancak bu iddialar Beyaz Saray tarafından yalanlanarak Obama'nın Netanyahu'yu davet ettiği belirtildi.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara