Dolar

32,3253

Euro

35,1507

Altın

2.295,71

Bist

9.056,53

Obama, İran için destek arıyor

İran'la nükleer anlaşma için Senato'da Obama'ya destek artıyor...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-01 09:07:10

Obama, İran için destek arıyor

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, ABD Kongresi'nde İran ile P5+1 ülkeleri arasındaki nükleer anlaşmayı destekleyen senatörlerin sayısı 31 oldu. Demokrat Parti Oregon Senatörü Jeff Merkley, İran ile Batılı ülkeler arasında Avusturya'nın başkenti Viyana'da temmuz ayında imzalanan nükleer anlaşmayı destekleyeceğini açıkladı.

ABD yönetiminin nükleer anlaşmanın detaylarını kamuoyuna duyurmak için oluşturduğu medium.com adlı internet sitesinde kararını duyuran Merkley, "Kapsamlı Ortak Eylem Planı'nın (JCPOA) İran'ın nükleer silah elde etmesini bloke edecek uygun en iyi strateji olduğuna inanıyorum" dedi.

ABD Başkanlık uçağı Air Force One'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest de, Merkley ile anlaşmayı destekleyeceğini duyuran senatörlerin sayısının 31'e ulaştığını belirtti.

Demokrat Parti Delaware Senatörü Chris Coons'un da yönetimin üst düzey yetkilileriyle anlaşmanın detaylarına ilişkin görüşmeler gerçekleştirdiği bilgisini veren Earnest, Coons'un ne yönde karar verdiğini ya da kararını ne zaman açıklayacağını henüz bilmediklerini ifade etti.

Kongre'nin İran ile P5+1 ülkeleri arasında varılan nihai nükleer anlaşmayı gözden geçirme süreci, 17 Eylül'de dolacak.

Obama, Kongre'den anlaşmayı reddeden bir tasarı geçerse bunu veto edeceğini söylemişti. Ancak, Kongre'nin iki kanadının da böyle bir tasarıyı 3'te 2 çoğunlukla geçirmesi halinde Obama'nın veto yetkisi kalkıyor.

Bu nedenle de Obama yönetimi, 3'te 2 çoğunluğu önlemek için lobi faaliyetlerini yoğunlaştırırken, Cumhuriyetçiler de aksi yönde çaba sarf ediyor.

Obama'nın, vetosunu korumak için 100 sandalyeli Senato'da 34 senatörü, 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nde de 146 üyeyi ikna etmesi yeterli olacak.

Senato'da 44 sandalyeye sahip Demokratların Temsilciler Meclisi'nde 188 üyesi var.

Ancak Temsilciler Meclisi ve Senato'da çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçilerin yanı sıra bazı Demokratlar da nükleer anlaşmaya şüpheyle yaklaşıyor.

Haber Ara