Dolar

32,5587

Euro

34,8655

Altın

2.431,36

Bist

9.722,09

Obama ile Castro'dan 'normalleşme' sinyali

ABD Başkanı Obama ile Küba Devlet Başkanı Castro, ilişkilerinde normalleşmeye gidilmesi yönünde mesajlar verdi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-22 04:18:01

Obama ile Castro'dan 'normalleşme' sinyali

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; ABD Başkanı Barack Obama ile Küba Devlet Başkanı Raul Castro, ABD ile Küba'nın insan hakları ve demokrasi konularındaki farklılıklarına rağmen ilişkilerini normalleştirmeye yönelik çabalarını sürdürecekleri mesajını verdi.

Obama ile Castro, başkent Havana'da gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Özellikle insan hakları konusunda Küba tarafının kameralar önünde soru almak istemediği için ortak basın toplantısı düzenlenip düzenlenmeyeceği belirsizliğinin ardından gerçekleşen toplantında Obama, ülkesinin, insan haklarının savunucusu olmayı sürdüreceğini vurguladı.

Soğuş savaş döneminin iki “düşman ülkesinin” ilişkilerini normalleştirmesinin hayal edilemeyeceğine vurgu yapan Obama, ziyaretini, Washington ile Havana arasında son dönemdeki diplomatik ilişkilerin tesis edilmesi çabaları kapsamında “yeni bir gün” olarak tanımladı.

Obama, “İlişkilerin normalleştirilmesinde birçok noktada ilerleme sağlamaya devam edeceğiz. Ziyaretimin Küba-ABD ilişkilerinde yeni bir bölüm açtığının göstergesi olduğunu ümit ediyorum” ifadesini kullandı.

"Biz insan haklarını savunuyoruz"

Küba Devlet Başkanı Castro ise özellikle insan hakları konusunda ABD'nin çifte standardının sürdüğünü savundu. İki ülke arasındaki farklılıkların her zaman var olacağını anlatan Castro, dünya genelindeki hiçbir ülkenin sağlık, eğitim ve eşit ücret konularında garanti veremeyeceğine işaret etti.

“Biz insan haklarını savunuyoruz” diyen Castro, muhatabı Obama gibi ilişkileri daha da yakınlaştıracak adımlara odaklanacaklarını vurguladı.

Raul Castro, “Bir köprüyü yıkmak kolay ve çabucak olabilir ancak o köprünün yeniden inşası uzun ve zorlu çabayı gerekli kılıyor” dedi.

İşbirliğinin geliştirilmesinde ABD'nin ticaret ambargosunun kaldırılmasının önemli bir rol oynayacağının altını çizen Castro, Washington yönetiminin ayrıca Guantanamo'yu boşaltarak kendilerine geri vermesinin etkili olacağını kaydetti.

Castro, bu adımların atılmasıyla birçok şeyin değişebileceğini aktararak, Obama'nın bu konulardaki çabalarını önemsediğini anlattı.

Obama ise ambargonun kaldırılması konusunda, “Ambargo sona erecektir. Ne zaman? Tam olarak emin olamıyorum ama sona ereceğinden eminim” dedi.

ABD Başkanı Obama, geçen hafta yaptığı açıklamada, “Yaklaşık 90 yıl sonra, gelecek hafta bir savaş gemisi eşlik etmeden Küba'yı ziyaret eden ilk ABD Başkanı olmayı sabırsızlıkla bekliyorum" ifadesini kullanmıştı.

Görevdeyken Küba'yı ziyaret eden tek ABD Başkanı Calvin Coolidge olmuştu. Bir ABD savaş gemisinin eşlik ettiği Coolidge, 1928'de Küba'ya gitmişti.

Obama'nın Küba açılımına eleştiriler de var

Obama'nın Küba ziyareti bazı açılardan da eleştiriliyor. Özellikle Obama'nın dış politikada genel olarak başarısız olduğunu vurgulayan ABD'deki Cumhuriyetçi çevreler, Küba'daki yönetimin insan hakları karnesinin Amerikan değerleriyle çeliştiğini, bu yüzden Obama'nın bu ülkeye gitmesinin “yüz kızartıcı” olduğunu belirtiyor.

Eleştirenlerin başında yer alanlardan Cumhuriyetçilerin başkan aday adayı Küba kökenli Ted Cruz, Obama'nın Küba'da bulunduğu sürede bazı sivil toplum temsilcileri ile yapacağı görüşmelere atıfta bulunarak, şunları söyledi:

“Muhaliflerle görüşeceği söyleniyor ama Obama orada Raul ve Fidel Castro'nun işkence ettiği muhaliflerle görüşmeyecek. Obama, oraya ünlü Hollywood oyuncuları ve rock yıldızları ile gidip büyükelçilikte içkisini yudumlayacak. Geride ise hapishanelerde çürüyen siyasi tutuklular kalacak.”

ABD-Küba ilişkilerinin normalleşmesi ise Obama'nın başarı hanesine yazılan ender dış politika icraatlarından biri olarak görülüyor.

Haber Ara