Dolar

32,5839

Euro

34,7828

Altın

2.509,59

Bist

9.693,46

Obama Hiroşima'yı ziyaret edecek

Obama Hiroşima'yı ziyaret edecek

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-10 16:04:00

Obama Hiroşima'yı ziyaret edecek
ABD Başkanı Barack Obama, bu ay gideceği Japonya'da ülkesinin İkinci Dünya Savaşı'nda atom bombası attığı Hiroşima kentine tarihi bir ziyaret yapacak.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Obama 21-28 Mayıs tarihlerinde Vietnam ve Japonya'yı kapsayan seyahate çıkacak. İkili ilişkileri geliştirmek için Vietnam'a gidecek Obama, buradan Japonya'ya geçecek.

Gelecek yılın ocak ayında koltuğunu yeni başkana devredecek Obama, Japonya'da ABD Başkanı olarak son kez G7 zirvesine katılacak.

Obama, daha sonra Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile Hiroşima'ya gidecek.

Görevdeyken Hiroşima'ya gidecek ilk ABD Başkanı olacak Obama'nın ziyareti bu bakımdan tarihi önem taşıyor.

Beyaz Saray, Obama'nın Hiroşima ziyaretinin "nükleer silahların olmadığı bir dünyada barış ve güvenlik arayışı amacı taşıdığını" belirtti.

Önceki başkanlar, "ABD'nin özür dilediği" izlenimine yol açmamak için Hiroşima veya Nagazaki'yi ziyaret etmemişti. Obama, 2009'da yaptığı bir konuşmada, "Hiroşima ve Nagazaki'deki anılar dünyanın hafızasına kazındı. Ben de başkanlığım sırasında bu kentleri ziyaret etme fırsatı bulursam bundan onur duyacağım." demişti.

- Kurbanları anacak ama özür dilemesi beklenmiyor

Beyaz Saray yetkilileri, daha önce Obama'nın olası Hiroşima ziyaretinin Japonya'dan bir özür anlamına gelmeyeceğini, ABD'nin Japonya'dan resmi olarak özür dilemesinin beklenmemesi gerektiğini söylemişti.

Bu nedenle Obama'nın ziyareti sırasında Hiroşima saldırısından ötürü özür dilemesi beklenmiyor.

Japonya Başbakanı Abe de İse-Şima'da yapılacak G7 Zirvesi'ne katılmak üzere Japonya'ya gelecek Obama'nın, 2. Dünya Savaşı sırasında ABD'nin atom bombası attığı Hiroşima'yı ziyaret edeceğini ve saldırının kurbanlarını anacağını açıkladı.

ABD, 6 Ağustos 1945'te Hiroşima'ya tarihin ilk atom bombasını bırakmış, kentin yüzde 90'ı yıkılmış, ilk anda 80 bin kişi yaşamını yitirmişti. Üç gün sonra da Nagazaki'ye atom bombası atılmış, burada da en az 40 bin kişinin ilk anda öldüğü belirtilmişti. Atom bombasının sonraki etkileriyle büyük çoğunluğu sivil olmak üzere 200 bin kişinin yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor. İzleyen aylar ve senelerde radyasyona bağlı hastalıklardan bölgede ölümler devam etti.

Japonya, bombaların atılmasından birkaç gün sonra İkinci Dünya Savaşı'nda yenilgiyi kabul etmişti.

Bazı tarihçiler atom bombası atılmasının gereksiz olduğunu hatta suç unsuru taşıdığını belirtirken, bazı tarihçilerse birçok Amerikalının hayatının kurtulduğunu, hatta olası bir ABD istilasında ölecek birçok Japonun da hayatının kurtulduğunu savunuyor.

Bomba, savaş ve kitle imha silahlarının neler yapabileceğini gözler önüne sererken, ayakta kalan nadir yapılardan felaketin en büyük simgesi Genbaku Dome, eski adıyla Hiroşima Sanayi Teşvik Merkezi, hala muhafaza ediliyor.

Haber Ara