Dolar

32,5597

Euro

34,8825

Altın

2.431,27

Bist

9.645,02

Obama'dan Suriye açıklaması

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye sınırıyla ilgili yaptığı açıklamada, 'Yabancı savaşçıların Suriye sınırları üzerinden bu ülkeye akışını durdurmaya çalışıyoruz' dedi...

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-24 17:07:40

Obama'dan Suriye açıklaması

BBC Türkçe'de yer alan habere göre; ABD Başkanı Barack Obama, yabancı savaşçıların Suriye'ye akışını durdurmaya çalıştıklarını söyledi. Obama bu konuda başta Türkiye ve Ürdün olmak üzere bölge ülkeleri ile birlikte hareket ettiklerini belirtti. BBC Kuzey Amerika editörü Jon Sopel'in sorularını yanıtlayan Obama, 16 ülkeden oluşan koalisyonun IŞİD'e karşı mücadele ettiğini hatırlattı.

IŞİD'le mücadele konusunda müttefikleri ile yakın istişare içinde olduklarını vurgulayan Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkler, Ürdünlüler ve bölgede diğerleri ile birlikte yapmak istediğimiz şey, IŞİD'in faaliyet gösteremeyeceği bir ortam oluşturmak. Ancak biz ayrıca yabancı savaşçıların Suriye sınırları üzerinden bu ülkeye akışını durdurmaya çalışıyoruz. Bu konuda ilerleme kaydettik." 

Suriye'de siyasi bir geçiş sürecine "ihtiyaç olduğunu" belirten Obama, "Esad'ın, Rusların, İranlıların bunu anlamasını sağlamaya çalışıyoruz" dedi. Obama aksi takdirde "Suriye'nin tüm bölgeyi çok daha uzun ve kanlı bir çatışmaya iteceği" uyarısında bulundu. 

'İRAN'IN NÜKLEER SİLAH YOLUNU TIKADIK'

Obama, İran'la yaptıkları nükleer anlaşmaya yönelik eleştirilere de yanıt verdi. ABD Başkanı, birinci önceliklerinin İran'ın nükleer silah sahibi olma yolunu tıkamak olduğunu, bunu başardıklarını söyledi. İran'ın yaptırımların kalkması ile elde edeceği kaynaklarını ekonomisini güçlendirmeye harcayacağını belirten Obama, anlaşmanın sonunda Amerikan Kongresi'nden geçeceğinden emin olduğunu kaydetti. 

Obama gerekirse Tahran ile askeri mücadeleye de hazır olduklarını vurguladı, Körfez ülkelerinin toplam savunma bütçelerinin de İran'ınkinin 10 katı olduğuna dikkat çekti.

'İNGİLTERE AB'DE KALMALI'

Obama, İngiltere'nin "dünya arenasındaki etkisini" sürdürmesi için AB'de kalması gerektiğini de söyledi.

Haber Ara