Dolar

32,3145

Euro

35,1153

Altın

2.288,86

Bist

9.048,33

Obama'dan Kongre'ye İran mektubu

Irak'ta İran destekli Şii milislerle birlikte IŞİD ve Sünni devrimcilere karşı savaşan ABD, İran konusunda ikili siyasetini sürdürüyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-21 15:07:17

Obama'dan Kongre'ye İran mektubu

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Bir taraftan bölgede İran yönetimi ile ortak stratejik hedefler doğrultusunda birliktelik kuran Obama, diğer yandan ABD kamuoyunu İran ile "gerçek" bir ortaklık kurmadığına ikna etmeye çalışıyor. 

Obama nükleer anlaşma imzalandığı takdirde Iran'a karşı askeri operasyon ihtimalini saklı tutacağını vaadetti. ABD Başkanı, Kongreye yazdığı mektupta Israil'e güvenlik desteği vereceğine söz verdi.

ABD Başkanı Barack Obama,  Kongre'nin nükleer anlaşma noktasında kararsız olan üyelerine anlaşmayı desteklemeye ikna etmek için mektup gönderdi.

Bu mektuplarda Obama İsrail'i e güvenlik yardımlarıyla destekleme, gerektiğinde tek taraflı askeri harekatta bulunma ve İran'ı nükleer bomba yapmaktan alıkoyma sözü verdi.

Obama Yahudi temsilci Jerrold Nadler'e gönderdiği mektupta ABD'nin, İran'ın sınırları aşması durumda anlaşmanın dışına çıkacağını yazmış. Obama aynı mektupta İslam Cumhuriyeti'nin anlaşmanın şartları dışına çıkması halinde kademeli olarak ekonomik yaptırımları tekrar yürürlüğe sokabileceğini belirtti.

Obama'nın İsrail ile askeri birliktelik sözü verdiği mektupta: İsrail'e füze savunma sistemlerini geliştrmesi için ek ödenek vermek; ortak füze savunma sistemleri operasyonları gerçekleştirmek ve İsrail'in ihtiyaç duyduğu tünel tespit teknolojilerini geliştirmek gibi başlıklar bulunmakta. Obama aynı zamanda İsrail'e İran'ın bölgedeki faaliyetlerine, özellikle de Hizbullah'a yaptığı yardımlar ve Suriye'deki operasyonlarına karşı birlikte hareket etme sözü verdi.

Haber Ara