Dolar

32,5833

Euro

34,7962

Altın

2.508,41

Bist

9.693,46

Obama: Çocuklarımızı savaşa yollamayacağız

Obama, İran ile sağlanan nükleer anlaşmaya ilişkin, diplomatik çözümün söz konusu olduğu noktada, ülkesinin çocuklarını savaşa yollamayacağını söyledi...

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-22 01:12:07

Obama: Çocuklarımızı savaşa yollamayacağız

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; ABD Başkanı Barak Obama, Pensilvanya eyaletinde, ABD sınırları dışında görev yapmış askerler için düzenlenen programda konuştu. Obama konuşmasında İran ile varılan nükleer anlaşmaya değindi.

ABD'nin herhangi bir çatışmanın içine sürüklenmemesi gerektiğine vurgu yapan Obama, "Çocuklarımızı savaşa yollama ihtimali en son çaredir. Onların hayatlarını tehlikeye atmadan önce, elimizden gelen bütün alternatifleri masaya yatırmalıyız" şeklinde konuştu.

5+1 ülkeleri ile İran arasında varılan anlaşma sonrası, özellikle ABD muhalefetinin söylemlerine atıfta bulunan Obama, "Bizi eleştirenlerin söylemi, ülkeyi geçmişte savaşa sürükleyen söylemle aynıdır" diye konuştu. 

Obama, "Şu anda diplomasi ihtimalini masadan kaldıran siyasetçiler, 'bir kaç ayda çıkarız' diyerek bizi yıllar süren bir Irak Savaşı'na sürükleyen kişilerdir" dedi.

Obama, diplomasiyle hallolmayan bir krizin bedelinin kan dökülmesi ve ülke ekonomisini etkileyen bir sonucunun olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:

"Ülke güvenliğini sağlamanın daha zekice ve sorumluluk gerektiren yolları vardır, biz de bunu yapmaya çalışıyoruz. Bütün dünyanın ortak fikre vardığı bir noktada kalkıp tek başına hareket etmek doğru değildir."

Cumhuriyetçilerin kontrolü altında olan Kongre'nin, yönetim tarafından kendilerine dün teslim edilen anlaşmayı gözden geçirmesi için 2 aylık süresi bulunuyor. 

Kongre'den anlaşmayı reddeden bir tasarı geçerse Obama, bu tasarıyı veto edebilecek. Daha sonra Senato'nun, Obama'nın vetosunun önüne geçmek için ret tasarısını üçte ikilik çoğunlukla, yani en az 67 senatörün desteğiyle kabul etmesi gerekiyor. Diğer bir ifadeyle Obama'nın, vetosunu korumak için 34 senatörü ikna etmesi yeterli olacak.

Kongre'de nükleer anlaşmanın eylül başlarında oylanması bekleniyor.

Haber Ara