Dolar

32,3134

Euro

35,1047

Altın

2.292,82

Bist

9.055,63

O uygulama başlıyor

Türkiye'de ve dünyada bir ilk olacak karekodlu çek uygulaması hayata geçiyor.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-14 17:58:10

O uygulama başlıyor
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adil Konukoğlu, 15 Haziran'da kullanılmaya başlanacak karekodlu çek uygulamasıyla piyasada karşılıksız ve sahte çek riskini azalacağına inandıklarını bildirdi.

Konukoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, çekin en yaygın ödeme araçlarından biri olduğunu, ancak özellikle hapis cezasının kaldırılmasından sonra piyasada sorunlar yaşandığını ve ödenmeyen çek sayısının arttığını belirtti. Ticarette en sıkıntılı konulardan birinin, karşılıksız çek olduğunu ifade eden Konukoğlu, çek geçmişinin genel olarak ticari hayatın akışı açısından çok önemli olduğunu, güvenirlik ve sağlam koşulların sağlanması gerektiğini vurguladı.

Çek veren kişinin mali geçmişini görme imkanı sağlayan karekodlu çek uygulamasının 15 Haziran Pazartesi günü başlayacağını hatırlatan Konukoğlu, bunun olumlu bir gelişme olduğunu, bu sayede kimden çek alacaklarını daha iyi bileceklerini ve bunun ticarete pozitif yansıyacağını kaydetti.

Konukoğlu, piyasada çeke eski itibarını kazandırmak gerektiğini ifade ederek, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu sistem çekle çalışan her şirketin ve sektörün işine yarayacaktır. Karekodlu çek kullanımı eski sisteme göre; kabul edilecek çekin güvenilirliği hakkında bilgi verecek, karşılıksız ve sahte çek riskini ortadan kaldıracak, kullanacak kişiye güvenilirlik açısından itibar kazandıracak, çeklerin piyasada kullanımını kolaylaştıracak, ödeme ve tahsilat planlarının daha sağlıklı yapılmasını sağlayacaktır. Tüccarın, sanayicinin birbirine verdiği kredi kaynağı da artarak iç piyasada dönüş hızını yükseltecektir. Şu anda zorunlu olmayan bu uygulamanın, piyasada tam işlerlik kazanmasını ve vadeli alışverişlerde hızla yayılmasını sağlamalıyız. Tüm bankalar da bir an önce hazırlıklarını tamamlayarak sisteme hazır hale gelmelidir."

Haber Ara