Dolar

32,3755

Euro

34,9680

Altın

2.325,67

Bist

9.057,86

Nusra Cephesi: Esas amaçları biziz

Eğit-donat programındaki 30. Tümen, savaşçılarına saldıran Nusra Cephesi'ni 'anlaşmaya ihanet etmek'le suçladı. Nusra ise 30. Tümen'in asıl amacının kendileriyle savaşmak olduğunu iddia etti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-02 09:48:41

Nusra Cephesi: Esas amaçları biziz

AL Jaazeera'nin haberine göre; Nusra Cephesi bu sabah saatlerinde eğit-donat birliği içerisinde yer alan ve aralarında Türkmenlerin de bulunduğu yedi ılımlı muhalif grubun bir araya gelerek oluşturduğu 30. Tümen'in karargâhına saldırdı. Halep'e bağlı Azez ilçesinin Malikiye köyünde bulunan karargâha önce havan toplarıyla saldıran Nusra Cephesi daha sonra karargâhın çevresini kuşattı. Yaşanan çatışmada 30. Tümen'den 20 asker öldü, 18 asker de yaralandı. 30. Tümen'den Yüzbaşı Vavi Nusra Cephesi'nin 'anlaşmaya ihanet'le suçlarken, Nusra Sözcüsü "Esas amaçları Nusra'ya saldırmak" dedi. 

Saldırıdan hemen sonra ABD koalisyonu uçakları, hem 30. Tümen'e saldıran Nusra Cephesi üyelerini hem de bölgedeki Nusra Cephesi karargâhlarına yönelik yoğun hava bombardımanı düzenledi. Hava operasyonlarında Nusra Cephesi'nin en az 20 üyesi öldü, çok sayıda yaralı var. Hava bombardımanında Nusra Cephesi'nin karargâh olarak kullandığı birçok hedef de tahrip edildi.

30. Tümen'in komutanı Nedim Hasan da Nusra Cephesi tarafından kaçırılmıştı.
 

Nusra Cephesi sözcüsü: Esas amaçları Nusra

Nusra Cephesi'nin Halep'teki sözcülerinden Ebu Enes el Şami, Al Jazeera'ye konu hakkında açıklamalar yaptı. Şami, “30. Piyade Tümeni ABD tarafından Türkiye'de eğitilmiş bir grup. Birkaç gün önce Suriye'ye girdiler. Amerika'nın Suriye'de terörle savaş için yaratmaya çalıştığı bir ulusal ordu. Biliyorsunuz ki Amerika Nusra Cephesi'ni terör örgütü olarak nitelendiriyor. Bu piyade tümeninin de esas amacı Nusra Cephesi'ne karşı savaşmak. Suriye'nin kuzeyinde aldığımız bilgilere göre 30. Piyade Tümeni Nusra Cephesi'nin savaşçı sayısı, silahları ve savaş planlarıyla ilgili bilgi toplamaktaydı” diye konuştu.

Şami, “Suriye topraklarında savaşmakta olan bütün muhalif savaşçılarla geçiniriz. Ancak bu grup kendisini amacı terörle mücadele olan ulusal bir ordu olarak tanımlıyor. Hiçbir zaman rejime karşı mücadele ettiklerini söyleyen bir açıklama yayınlamadılar. Eğer rejimle mücadele etmek isteseler, onlarla birlikte plan yapar ve bütün cephelerde beraber savaşırdık” dedi.

"Nusra anlaşmamıza ihanet etti"

30. Tümen'den Yüzbaşı Ammar Vavi de Al Jazeera'ye konuştu ve Şami'nin söylediklerine karşı çıktı. Vavi, “Şami'nin söylediklerinin hiçbir temeli yok. Nusra 30. Piyade Tümeni'ne, hem kendileri hem de Ahrar üş Şam ile koordinasyon olduğu hâlde saldırdı. 30. Piyade Tümeni'nin ana amacı IŞİD'e karşı savaşmak, bilhassa Mare'de ve diğer yerlerde birkaç gün önce giriştikleri katliamlardan sonra. Ancak Nusra Cephesi, 15 gün önce gruba ve komutanına güvenli geçiş verilmesinden sonra, anlaşmamıza ihanet etti. Savaşçılarımıza karşı yapılan bu saldırıdan dolayı şoktayız” diye konuştu.

Vavi, “Amerika'nın savaşçıları olduğumuza dair iddialar doğru değil. Savaşçılarımız IŞİD'e ve rejime karşı, halkın güvenliği için mücadele veren Suriyelilerdir. Nusra'yı veya müttefiklerini suçlamıyoruz. Amerikan piyonları olduğumuzu iddia edenler yanlıştadır. IŞİD'e ve Suriye halkına karşı suç işleyen kim varsa hepsine karşı mücadele ediyoruz. Suriye halkı için mücadele eden herkesle koordinasyona hazırız. Bunu kanalınız vasıtasıyla ilan ediyorum, IŞİD'e ve onları destekleyen kimlerse, rejim, İran veya Hizbullah, hepsine karşı savaşacağız”  dedi. 

Nusra Cephesi'nden uyarı

Nusra Cephesi, internette yayınladığı açıklamada, “30. Tümen askerlerini Amerikan projesine karşı uyarıyoruz. Suriye'deki Sünni halk ve bizler, fedakârlıklarımızın altın tepside ABD'ye sunulmasına izin vermeyeceğiz” dedi. Açıklamada, ABD'nin hava saldırılarında ölü ve yaralılar olduğu da doğrulandı.

Türkmen komutanı kaçırmışlardı

Nusra Cephesi, dün de eğit-donat programına katılan Suriyeli Türkmen komutan Nedim Hasan ve ona bağlı 21 muhalif savaşçıyı kaçırmıştı. Kaçırılanlar halen Nusra Cephesi'nin elinde bulunuyor. 

30. Tümen ile Nusra Cephesi arasında daha önce herhangi bir çatışma yaşanmamıştı.

ABD öncülüğünde oluşturulan koalisyon uçakları IŞİD ile birlikte Halep ve İdlib'de bulunan Nusra Cephesi karargâhlarını düzenli olarak bombalıyor. Nusra Cephesi, El Kaide'nin Suriye kolu olarak savaşıyor ve ABD ile birlikte Turkiye'nin de terör listesinde yer alıyor.

Haber Ara