Dolar

32,5700

Euro

34,7542

Altın

2.410,68

Bist

9.645,02

Numan Kurtulmuş: Yeni AKM, 2019 yılında bitecek

Yeni AKM'nin tanıtım toplantısında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş,Türkiye'nin tarihi bir gün yaşadığını ifade etti. Kurtulmuş projenin 2019 yılında bitirileceğini de söyledi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-06 17:04:51

Numan Kurtulmuş: Yeni AKM, 2019 yılında bitecek

Uzun süredir konuşulan AKM'nin yenilenmesi projesinin Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan tarafından tüm Türkiye ve dünya kamuoyuna tanıtılacağını  dile getiren Kurtulmuş, salonda bulunan gençlere tavsiyede bulunarak, "Onun için  projenin detaylarıyla ilgili konuşacak değilim ancak şunu en baştan ifade etmek  isterim; bu bir tanıtım toplantısı olduğu için genç kardeşlerimin heyecanını  anlıyorum. Cumhurbaşkanımız çıkınca burada çeşitli sloganlar da söyleyeceğinizi  biliyorum. Eğer müsaade ederseniz bugün bunu bir sanatsal etkinlik olarak  görelim. Tabii ki bu projeyle ilgili alkışlayacağız, tebriklerimizi,  teşekkürlerimizi açık bir şekilde göstereceğiz. Ama müsaade ederseniz fazla  sloganlarla da Cumhurbaşkanımızın konuşmasını kesmemenizi tavsiye ediyorum." diye  konuştu.

 Kurtulmuş, AKM'nin yenilendiğini, merkezin kendi şartları, dönemi  içerisinde önemli bir proje olduğunu belirterek, İstanbul'un son derece önemli  bir binası olduğunu aktardı.

 Ancak binaların da insanlar gibi ömürlerinin olduğunu vurgulayan  Kurtulmuş, şöyle devam etti: "AKM yoruldu, yaşlandı artık günün icaplarını yerine getiremez hale  geldi. Onun için yeni bir binaya ihtiyaç var. AKM'nin yenilenmesine ihtiyaç var.  Bundan dolayı uzun bir hazırlık döneminden böylesine güzel bir projeyle Türkiye  kamuoyunun karşısına çıkıyoruz ve AKM'yi yeniliyoruz. İnşallah 2019'da da  bitirerek içindeki ilk töreni, ilk toplantıyı, konseri yapacağız. Yeni AKM'nin  modern çizgiler taşıması, kendine özgü birtakım çizgiler taşıması kaçınılmazdır.  Onun için AKM'nin yeni binasının Türkiye için bir övünç projesi olacağını  biliyoruz. Bizim buradan tavsiyemiz şudur, AKM ile ilgili geçmiş dönemde bazı  eleştiriler, bazı spekülasyonlar yapıldı. Ben hiç kimsenin AKM konusuna  ideolojik, şartlı ve yanlı yaklaşmamasını tavsiye ederim. Bütün Türkiye'nin övünç  duyacağı, hepimizin gerçekten önünden kıvançla geçeceğimiz, içerisinde son derece  güzel etkinlikleri takip edeceğimiz Türkiye'nin medarı iftiharı bir projemiz  olacak. Günün şartlarına uygun şekilde Atatürk Kültür Merkezi bir kültür ve sanat  merkezi haline gelecek."

TÜM MALZEME YERLİ OLACAK

Kurtulmuş, bu yapının birkaç tane temel özelliği olduğunu dile  getirerek, birincisinin şehirle ve önündeki Taksim Meydanı ile uyumlu, onunla  bütünleşmiş olan hali olduğunu kaydetti. Bu anlamda hem Taksim Meydanı'nın değerini artıracağını hem de  meydanın varlığının AKM'ye önemli özellikler kazandıracağını ifade eden  Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burası sadece bir opera binası değil, az evvel görüntülerinde de  gördüğünüz gibi bir kültür merkezi, çeşitli etkinliklerin yapılacağı farklı  salonları olan tabiri caizse bir kültür vahası olacak. Yine bu binanın, bu  kompleksin en temel özelliklerinden birisi hem estetik olması hem de fonksiyonel  olması. Gerçekten önünde herkesin gelip resim çektireceği bir bina olacak.  Estetik değeri çok yüksek olacak ama aynı zamanda çeşitli salonlarıyla farklı  sanatsal etkinlikleri eş zamanlı olarak yapabilecek çok fonksiyonlu olan bir  binaya sahip olacağız. Yine bu binanın en temel özelliklerinden birisi  mimarisinden, kullanılan en detaylı malzemesine kadar hepsinin yerli malzeme  olmasıdır, milli olmasıdır. Buna bu özelliğiyle yerli ve milli bir bina  olacaktır."

 Yıllardır yurt dışına gittiklerinde dünyanın birçok yerinde farklı  yerlerinde kültür, sanat merkezleri gördüklerini, AKM'nin farklı yerlerdeki bu  binalardan hiç de aşağı kalmayacağına işaret eden Kurtulmuş, hatta  fonksiyonelliğiyle onların da üzerine geçecek bir sanat, kültür merkezine  kavuşulacağını aktardı.

 Kurtulmuş, "Bu vesileyle tabii ki İstanbul'da yapılacak hiçbir binanın  bir değer katması söz konusu olamaz ama hiç olmazsa AKM İstanbul'un o muhteşem  değeriyle uyumlu olacak." ifadelerini kullanarak, sözlerini şöyle tamamladı:  "Atatürk Kültür Merkezimiz, sadece birtakım elitlerin geldiği, ziyaret  ettiği, oradaki sanatsal, kültürel etkinliklerden istifade ettiği bir seçkinler  mekanı olmayacak. AKM, toplumun bütün kesimlerinin oradaki kültürel etkinliklerin  içinde yer alacağı, az evvel ifade edildiği gibi, dışarıdaki devasa görüntüyü  ortaya koyan cephesiyle, içerideki etkinliği herkesin seyredebileceği bir büyük  kültür merkezi olacak. Bu kültür merkezi Türkiye'nin gerçekten önemli  projelerinden birisi olacak. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla inşallah  2019 yılı içerisinde bu kültür merkezini açacağız. Böylesine güzel coşkulu  kalabalıklarla açılışını yapacağız. İlk sanatsal etkinliğini orada  gerçekleştireceğiz ve Türkiye'nin mimari bakımdan, kültürel, sanat bakımından  zengin merkezine hep beraber sahip olacağız."

Haber Ara