Dolar

32,5734

Euro

34,9828

Altın

2.430,92

Bist

9.754,64

Numan Kurtulmuş'tan 'küresel' çağrı

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, dünya kamuoyuna çağrıda bulunarak 'Teröre karşı topyekun küresel mücadele verilmeli' dedi..

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-17 05:12:52

Numan Kurtulmuş'tan 'küresel' çağrı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, TRT Haber'de gündeme ilişkin soruları yanıtlarken dünya kamuoyuna çağrıda bulundu. Kurtulmuş, "Dünya gerçekten terörle mücadele edecekse, bu ülkelerdeki işgallerden vazgeçecek. Bu ülkelerde, demokrasinin insan haklarının, demokrasinin ve demokratik teamüllerin gelişmesine yardımcı olacak" dedi.

Son olarak Paris'te meydana gelen saldırı sonrasında tartışma yaratan "İslamafobya" ile ilgili değerlendirmede bulunan Kurtulmuş, İslamafobyanın asırlardır devam eden bir mesele olduğunu söyledi. Kurtulmuş, "Doğu, şark meselesinin bir parçası olarak İslam karşıtlığını, geleneksel olarak sürdüren çevreler var batı dünyasında" dedi.

Kurtulmuş, hem Avrupa'daki siyasetçilere, hem Avrupa hem dünya kamuoyuna, iki tarafı çok keskin ve çok ciddi mücadele gerektiren sorumluluk düştüğü değerlendirmesinde bulunarak, "Teröre karşı topyekun hep beraber durulmalı. Bunun için de herkesin 'bu terör örgütü bize yakındır' ya da 'bu terör örgütü bizim lehimizedir' diye düşünmeden samimi olarak ayakta durması lazım. Bunun için topyekun küresel bir mücadele verilmesi lazım" diye konuştu.

"DÜNYA TERÖRLE MÜCADALE EDECEKSE ÜLKELERDEKİ İŞGALLERDEN VAZGEÇECEK"

Ayrım yapmaksızın tüm 'terör örgütleri'nin lanetlenmesi gerektiğini vurgulayan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Dünya gerçekten terörle mücadele edecekse, bu ülkelerdeki işgallerden vazgeçecek. Bu ülkelerde, demokrasinin insan haklarının, demokrasinin ve demokratik teamüllerin gelişmesine yardımcı olacak. Örgütler arasında herhangi bir tercihte bulunmadan, bütün terör gruplarını lanetleyecek ve bütün terör gruplarına birtakım destek vermekten vazgeçecek."

"ÖRGÜTÜN SİLAH KULLANAMAYACAK HALE GETİRİLMESİ BOYNUMUZUN BORCU"

Türkiye'nin belki en zor, ama en hayati meselesinin milli birlik ve kardeşlik projesinin tamamlanması olduğunu ifade eden Kurtulmuş, çatışmaya müsait bir ortamın durması halinde, bunun birilerince kullanılabileceğini anlattı.

Kurtulmuş, "7 Haziran'dan sonra bunu birilerinin kullandığını" söyleyerek, şunları kaydetti:

"Bu örgütün hiçbir şekilde silah kullanamayacak hale getirilmesi boynumuzun borcudur. Yani terör, elindeki silahı ya teslim edecek, gömecek, üstünü betonlayacak, eğer bunu yapmıyorsa terör örgütleri artık silah kullanamaz hale getirilecek ama bunu yaparken de ülkemizin değerli, namuslu, vatansever Kürt insanlarına karşı, onların haklarını, hukuklarını koruyacak, özgürlüklerini geliştirecek her türlü adımı atacağız. Bu sorunu çözerken hem terörle mücadeleyi hem demokratikleşmeyi eş zamanlı olarak sürdüreceğiz."

Türkiye'nin G20 ülkeleri arasında bulunmasının sevindirici olduğunu ancak 2023'te dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olmayı hedeflediğini kaydeden Kurtulmuş, "Dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olacaksak, önce orta teknoloji tuzağından bir an evvel kurtulmamız gerekiyor. Bu da bir üretim seferberliğini gerektiriyor" dedi.

Haber Ara