Dolar

32,3157

Euro

35,1159

Altın

2.292,25

Bist

9.058,68

Nükleer müzakerelerde sinirler geriliyor !

Avusturya'da yürütülen nükleer müzakerelerde uzatma üstüne uzatma yapılması taraflar arasında sinir harbine yol açtı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-09 23:38:21

Nükleer müzakerelerde sinirler geriliyor !

20 Temmuz 2014'den bu yana 4 kere uzatılan ve İran'ın yeniden uzatma yönünde politika izlemesi ABD tarafını çileden çıkardı.

15 gündür Viyana'da koltuk değnekleriyle müzakerelere katılan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran tarafına yarına kadar karar vermesi çağrısında bulundu.

Müzakerelerin yürütüldüğü otelin önünde basın toplantısı düzenleyen Kerry, müzakerelerde ilerleme kaydetmek için katıldıklarını, kimseyi oyalamak gibi dertlerinin olmadığını söyledi. Kapsamlı bir anlaşmaya ulaşacaklarına inandıkları için Viyana'da olduklarını kaydeden Kerry, müzakerelerin sürekli uzatılmasını kastederek, "Biz sonsuza kadar müzakere yapmayacağız" dedi.

Kerry, bu gece sabaha kadar müzakereleri sürdüreceklerini belirtti.

Müzakerelerde önemli ilerlemeler kaydetmelerine rağmen bazı zor sorunların bulunduğunu kaydeden Kerry, "Biz biliyoruz ki zor kararları almak kolay olmaz. Ancak öyle yada böyle bu tür kararlar, çok kısa sürede alınmak zorundadır" ifadelerini kullandı.

ZARİF'DEN "ATLI" MESAJ

Müzakereleri sürüncemede bırakmakla suçlanan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise twitter hesabından açıklama yaparak, sorunları çözmek için çok sıkı çalıştıklarını söyledi. Acele etmediklerini belirten Zarif,"Derenin ortasında at değiştirilmez" diye yazdı.

Otelin balkonunda İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin kardeşi Hüseyin Feridun ile otelin balkonunda bir süre sohbet etti. Kendisine soru yönelten gazetecilere el sallayan Zarif, bir süre sonra yanındakilerle birlikte balkondan ayrıldı.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurant Fabius da sorunların halen devam ettiğini söyledi.

Haber Ara