Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Nükleer anlaşma ABD Kongresinde

ABD Dışişleri Bakanlığı İran ile sağlanan nükleer anlaşmayı ABD Kongresi’ne sundu.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-19 22:50:27

Nükleer anlaşma ABD Kongresinde

AA'nın haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı, İran ile sağlanan nükleer anlaşmayı ABD Kongresi'ne sundu. Kongre'nin yarından itibaren anlaşmayı gözden geçirip oylaması için 60 günü bulunuyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, yaptığı yazılı açıklamada, Avusturya'nın başkenti Viyana'da, P5+1 ülkeleri ile İran arasında varılan nihai nükleer anlaşmanın bugün ABD Kongresi'ne sunulduğunu bildirdi.

Kirby, Ortak Kapsamlı Eylem Planı'nın (JCPOA), anlaşmanın eklerinin ve ilgili diğer materyallerinin yanı sıra JCPOA'ya ilişkin sınıflandırılmamış teyit değerlendirmesi raporu ile raporun istihbarat servisince değerlendirilen gizli eklerinin de ayrıca gönderildiği bilgisini verdi.

Kongre'nin, anlaşmayı gözden geçirmesi için 2 ayı bulunuyor. Kirby, 60 günlük sürenin yarından itibaren başlayacağını kaydetti.

Kongre'den anlaşmayı reddeden bir tasarı geçerse ABD Başkanı Barack Obama bu tasarıyı veto edeceğini açıkça ifade etti. Daha sonra Senato'nun, Obama'nın vetosunun önüne geçmek için ret tasarısını üçte ikilik çoğunlukla, yani en az 67 senatörün desteğiyle kabul etmesi gerekiyor. Diğer bir ifadeyle Obama'nın, vetosunu korumak için 34 senatörü ikna etmesi yeterli olacak.

ABD Kongresi'nde nükleer anlaşmanın eylül başlarında oylanması bekleniyor.

Haber Ara