Dolar

32,3154

Euro

35,1147

Altın

2.292,51

Bist

9.065,48

Nüfus cüzdanlarına 'bekar' yazılmayacak

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün kararı doğrultusunda, artık evli olmayanların nüfus cüzdanlarının medeni hali bölümüne 'bekar' yerine 'bekâr' yazılıyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-06 01:59:53

Nüfus cüzdanlarına 'bekar' yazılmayacak

AA'nın haberine göre: Uygulama doğrultusunda 30 Haziran'dan bu yana bu kişilere medeni hali bölümünde "bekâr" yazan nüfus cüzdanları verilmeye başlandı.

Uygulamayı AA muhabirine değerlendiren Selçuk Üniversitesi Türk Dili Okutmanı Şakir Tuncay Uyaroğlu, 32 yıldır Türkçe'nin doğru kullanımı konusunda çalışmalar yürüttüğünü anlattı.

Araştırmaları sırasında, nüfus cüzdanlarına "şapkasız a" ile yazılan "bekar" kelimesinin anlamı üzerinde de durduğunu belirten Uyaroğlu, şöyle devam etti:

"Bu kelime maalesef telaffuzuna ve anlamına uygun şekilde yazılmıyordu. Bekâr kelimesinin manası 'evlenmemiş kimse'. Bekar ise bir müzik terimi. Kelime anlamı itibarıyla 'müzikte daha önceden diyezli veya bemollü olarak yazılan bir notanın daha sonra eski durumuna getirildiğini gösteren nota işareti'ne müzik dilinde 'bekar' deniliyor."

Bekar ile bekârın en ufak bir organik bağı olmadığını vurgulayan Uyaroğlu, şöyle devam etti:

"Haziran ayından itibaren nüfus cüzdanlarına 'bekâr' yazılmaya başlandı. Bu tarihten sonra dünyaya gelen tüm çocukların nüfus cüzdanlarına artık bekâr yazılıyor, ayrıca nüfus cüzdanını yenileyenlere de 'bekâr' yazan kimlikler veriliyor. Ayrıca şapka eksikliği nedeniyle telaffuz ve anlamından farklı şekilde yazılan isimler de aslına uygun şekilde yazılıyor. Örneğin Kamil değil Kâmil, Kamuran değil Kâmuran, Nazım yerine Nâzım yazılıyor."

Haber Ara