Dolar

32,3578

Euro

35,0024

Altın

2.326,06

Bist

9.124,80

Norveç sığınmacıları sınır dışı etti

Norveç, Rusya'yla vardığı anlaşma çerçevesinde 13 sığınmacıyı sınır dışı etti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-20 15:29:25

Norveç sığınmacıları sınır dışı etti

AA'nın haberine göre: Norveç, Rusya'yla vardığı anlaşma çerçevesinde 13 sığınmacıyı sınır dışı etti.

Norveç'in kamu televizyonu NRK'ya göre, sınır kasabası Kirkenes'teki kamptan hareket eden otobüsteki sığınmacılar, Rusya'nın Murmansk kentindeki havaalanına götürüldü.

Polis Sözcüsü Tor Espen Haga, sınır dışı edilenlerin ya Rusya vizesi ya da oturum iznine sahip olduğunu söyledi. Sınır dışı işlemlerinin devam edeceğini kaydeden Sözcü, "Bundan sonra onlara ne olacağı Rusya'ya kalmış" dedi.

Söz konusu 13 kişinin hangi ülke vatandaşı oldukları açıklanmadı. Ancak yasal bir boşluktan yararlanarak Rusya'dan Norveç'e vizeye gerek duymadan bisikletle girenlerin büyük bölümünü Suriyeli ve Iraklılar oluşturuyor. Bu yolla 2015'te Norveç'e girenlerin sayısının 5 bin 500 olduğu belirtiliyor.

Kasım ayında Oslo hükümeti, güvenli bir ülkeden gelenleri derhal sınır dışı edeceğini açıklamıştı. Norveç, ilgili yasa nedeniyle evrakları bulunmayanların sınırı otomobil veya otobüsle geçmesi mümkün olmadığı için sığınmacıları bisikletle geri göndermeyi planlıyordu. Ancak görüşmelerin ardından Moskova, Rusya vizesi ya da oturum izni olanları geri almayı kabul edince otobüsle sınır dışı mümkün hale gelmişti.

Rusya ve Norveç arasındaki sınır anlaşması, bir kişinin sınırı yürüyerek geçmesini ya da başka birinin aracıyla gerekli belgelere sahip olmadan geçiş yapmasını engelliyor. Ancak anlaşmada bulunan yasal boşluk nedeniyle sınırı bisikletle geçerken belge sorulmuyor.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara