Dolar

32,5526

Euro

34,8453

Altın

2.434,09

Bist

9.722,09

'Normalleştirme'yi eleştirdi, ortadan kayboldu, günler sonra tutuklandığı duyuruldu

Suudi Arabistan'daki aktivistlerin ve vicdan mahkumlarının haberlerini takip etme konusunda uzman olan Twitter'daki 'Vicdan Tutukluları' sayfası, Suudi aktivist ve blog yazarı Dawood Al-Ali'nin İsrail'le Arap normalleştirme anlaşmasını 'Utanç Anlaşması' şeklinde niteleyerek reddetmesi ve eleştiren görüşleri nedeniyle tutuklandığını duyurdu

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-03 14:22:58

'Normalleştirme'yi eleştirdi, ortadan kayboldu, günler sonra tutuklandığı duyuruldu

Ünlü platformun dün paylaştığı bir mesaja göre, "Blog yazarı Davud El-Ali'nin (dawood1972) tutuklanmasının arka planında, başta ‘normalleştirme' olmak üzere bazı konularda görüşünü ifade ettiği tweetlerinin neden olduğu" doğrulandı.

-1-5

Suudi blog yazarı Dawood Al-Ali'nin normalleşmeyi eleştirdiği için tutuklanması

Platformun duyurusu, tutuklamanın en az 10 gün önce gerçekleştiği öğrenildikten, Riyad'daki yetkililerin ise tutuklama iddiasına sessiz kaldığı ve Al-Ali ailesi tarafından da iddiaları onaylayan veya reddeden hiçbir açıklama belirtilmediği sırada yapıldı.

Twitter'daki katılımcıların çoğu, özellikle Mavi Meydan'da bulunmamasından günler sonra El-Ali'nin tutuklanmasına ve tutuklandığına dair haberler ve söylentilerin yayılmasına duyduğu öfke ve eleştirilerini dile getirdi.

Ayrıca binlerce takipçi sosyal medya üzerinden mesajlarını paylaşarak aktivistin neden paylaşımda bulunmadığını sorarken, bazıları ise onun Suudi yetkililer tarafından "herhangi bir yasal gerekçe olmaksızın" tutuklandığına inanıyor.

Suudi Arabistan, İsrail ile ilişkilerini normalleştirecek mi?

ABD Başkanı Donald Trump'ın danışmanlarından Jared Kushner 14 Ağustos 2020'de CNBC'ye yaptığı açıklamada "İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi zorunludur" demişti.

Başkan Trump'ın damadı ve Ortadoğu'dan sorumlu danışmanı, Tel Aviv ile Abu Dabi arasındaki ilişkileri normalleştirme anlaşmasını "tarihi bir adım" olarak nitelendirmişti. Kushner, İsrail ile diplomatik ilişkilere atıfta bulunarak, "bu ilerlemeyle çok ilgilenen başka ülkelerimiz olduğunu düşünüyorum. Suudi Arabistan ve İsrail'in tamamen normal ilişkilere sahip olmasının şart olduğunu ve birçok büyük işi birlikte başarabileceklerini düşünüyorum. Suudi Arabistan yenilemede açıkça bir öncü oldu, ancak gemiyi bir gecede çeviremezsiniz " diye eklemişti.

Suudi Arabistan Krallığı ise, bölgedeki en uzun süredir devam eden çatışmaya ilişkin resmi yaklaşımını şöyle belirtmişti: "Krallık ve İsrail arasındaki tam ilişkiler ancak Filistinlilerle barışa ulaştıktan sonra kurulabilir."

Bununla birlikte, ABD Bloomberg Ajansı tarafından yayınlanan bir rapora göre, devlet destekli Suudi medyası ve din adamları, İsrail ile halihazırda devam eden bir değişime işaret ediyor; bu, ancak ülkede tahtın güçlü varisi olarak görülen Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın rehberliğinde gerçekleşebilir.

Arap Postası

Haber Ara