Dolar

32,5679

Euro

34,8993

Altın

2.425,14

Bist

9.722,09

Nobel 'rezilliği'

Bosna'daki soykırımı inkar eden Avusturyalı yazar Peter Handke'nin Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülmesi Bosna Hersek basınında 'rezillik' şeklinde değerlendirildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-11 15:15:23

Nobel 'rezilliği'

Bosna Hersek'in en yüksek tirajlı gazetesi Dnevni Avaz, "Rezillik" başlığıyla yayımladığı haberde, Nobel ödülünün Handke gibi soykırım inkarcısı birine verilmesine gösterilen tepkiyi manşetine taşıdı.

Srebrenitsalı soykırım kurbanlarının tepkilerine de dikkat çekilen haberde, Nobel Komitesinin faşizmin desteklenmesine katkı sağladığı yorumları da yer aldı.

Oslobodjenje gazetesi ise manşetine "Soykırımı İnkara Nobel" ifadelerini taşırken, ödülün Handke'ye bizzat İsveç Kralı 16. Carl Gustav tarafından takdim edildiği anımsatıldı.

Öte yandan, Sırbistan medyası Handke'nin Nobel Edebiyat Ödülü almasını çok fazla öne plana çıkarmadı.

Politika gazetesinin haberinde, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkelerin ödül törenini boykot etmesine rağmen Handke'nin dün gece Stockholm'de ödülünü aldığı ifade edildi.

Haberde ayrıca Nobel Edebiyat Ödülü'nün Handke'ye verilmesinin kamuoyunda iyi bir yankı uyandırmadığı da belirtilerek Türkiye'nin Milli Savunma Bakanlığınca paylaşılan tepkiye de yer verildi.

Hırvatistan'ın köklü gazetelerinden Jutarnji ise Handke ile ilgili haberi "Zıtlıkların sonu gelmiyor" ifadeleriyle manşetine taşıdı.

Türkiye ve Hırvatistan'ın yanı sıra bazı bölge ülkelerinin de dün geceki ödül törenini boykot ettiği hatırlatılan haberde, Sırbistan ve Bosna Hersek'teki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nden (RS) bazı temsilcilerin törene katıldığı ifade edildi.

BOSNA HERSEK'TE İSTENMEYEN KİŞİ İLAN EDİLDİ

Öte yandan Saraybosna Kanton Meclisi, Boşnak partisi Demokratik Eylem Partisinin (SDA) önerisi üzerine yapılan oylama sonucunda, Handke'yi kanton sınırları içinde "istenmeyen kişi" ilan etti.

Meclisten yapılan yazılı açıklamada, Nobel ödülü alan Handke'nin Bosna'daki soykırımı inkar etmesinin "son nokta" olduğu belirtilerek "En kötüsü de Peter Handke'nin geçmişteki inkarcı fikirlerini bugün değiştirmemesidir." ifadesi kullanıldı.

BOŞNAKLAR KIZGIN

Saraybosnalı Hamid Custovic, Handke'ye ödül verilmesinin basit bir ikiyüzlülük örneği olduğunu belirterek, "Bu rezillik, aklanması mümkün olmayan bir medeniyet felaketidir" dedi.

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkelerin boykot kararına da değinen Custovic, "Dünyanın tüm iyi niyetli insanları bu kararı kınayacaktır. Faşizmin dünyanın bütün toplumlarında yeniden baş gösterdiğini görüyorsunuz" değerlendirmesinde bulundu.

Bu ödülün Handke gibi bir isme verilmesinin bazı kesimler dışında tüm dünyayı hayal kırıklığına uğrattığını dile getiren Mirsad ise "Nobel ödülünün anlamını yitirdiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ödülün Handke'ye verilmesini sert bir dille eleştirdiğini anımsatan Mirsad, "Bu biz Boşnakların beklediği bir tepkiydi. Erdoğan bu hareketiyle bir kez daha Bosna Hersek'in dostu olduğunu kanıtladı" dedi.

Saraybosnalı Edin Spahic ise ödülün Handke'ye verilmesini "rezillik" olarak nitelendirerek, İsveç Kraliyet Akademisinin karara karşı çıkanların sözlerine kulak asmamakla hata ettiğini söyledi.

Kraliyet ailesinin de bir anlamda soykırımı inkar edenlerin tarafını seçtiğini belirten Spahic, "Bu ödülün, Nobel adına kalıcı etkileri olacağı kanaatindeyim. İsveçli Christina Doctare'nin Nobel madalyasını iade etmesi de en güzel tepkilerden biriydi" dedi.

Saraybosnalı Edin Lepenica ise "Bu kararı alan Avrupa, bizim 1992'de yardım eli uzatmasını beklediğimiz Avrupa" ifadelerini kullandı.

Toplama kampı mağduru Taib Cosic de birçok kez Srebrenitsa'yı ziyaret ettiğini aktararak, "Oradaki soykırımı inkar eden şahıs, bunu yapmak yerine bir halat alıp kendini asmalı" dedi.

SREBRENİTSALILAR: İKİ YÜZLÜ BİR ADIM

Soykırımın yaşandığı Srebrenitsa'da yaşayan Bernis Ademovic, Handke'ye ödül verilmesinin kötü bir mesaj ve iğrenç bir adım olduğunu söyledi. Son ana kadar karardan geri dönüleceği umudunu dile getiren Ademovic, Handke'nin savaş suçlularını desteklemiş ve desteklemeye devam eden biri olduğuna dikkati çekti.

Munir Habibovic de soykırımda orman yolundan kaçarak hayatta kaldığını belirterek, Handke'ye ödül verilmesiyle kaybedenin soykırım kurbanları değil, Nobel ödülleri olduğunu vurguladı.

Nobel ödüllerinin gözden düştüğü değerlendirmesinde bulunan Habibovic, "Soykırım kurbanları, üzerlerine tükürülmesine alıştı. Bu aslında Avrupa'nın bize bakışını da gösteriyor" dedi.

Mirnes Zahirovic de "Bu ödülün verilmesi, demokratik Batı'nın ve İsveç Kraliyet Akademisinin ikiyüzlülüğünün kanıtı" ifadelerini kullandı.

Haber Ara