Dolar

32,3299

Euro

35,0822

Altın

2.286,60

Bist

8.967,32

'Nitelikli Üretici Sertifika Programı şart'

'Nitelikli Üretici Sertifika Programı şart'

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-06 12:27:00

'Nitelikli Üretici Sertifika Programı şart'
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat, hazır giyim ve konfeksiyon sanayinde faaliyet gösteren 53 bin 260 firmanın yüzde 91'inin 1-19 kişi çalıştırdığını belirterek, "250 ve üzerinde istihdam sağlayan firma oranı yüzde yarım bile değil. Daha çok üretim ve ihracat için nitelikli iş yeri sayısını artırmak zorundayız. Nitelikli Üretici Sertifika Programı ile bu boşluk doldurulabilir" ifadelerini kullandı.

TGSD açıklamasına göre, TGSD Yönetim Kurulu üyeleriyle Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'ı makamında ziyaret eden Fayat, ziyaret sonrası yaptığı açıklamada, hazır giyim sektörünün 2 milyona yakın istihdamı, 18 milyar dolar ihracatı, yıllık net 15 milyar dolar net döviz getirisi ile Türkiye'nin en önemli sanayi sektörlerinden biri olduğunu ifade etti.

Daha çok üretim ve ihracat için nitelikli iş yeri sayısının artırılması gerektiğini aktaran Fayat, Nitelikli Üretici Sertifika Programı'nın bu alanda önemli bir boşluğu dolduracağına inandığını dile getirdi.

İmalat sanayinin milli gelir içindeki payının yüzde 15'lere kadar gerilediğine dikkati çeken Fayat, şunları kaydetti:

"Mevcut kamu yükleri ve uygulamaları firmalarımızın büyümesini engelliyor. Firmalarımız, büyümelerine paralel artan kamu yükleri ile adeta cezalandırılıyorlar. Kayıt dışı ile kayıt içi arasındaki haksız rekabet nedeniyle firmalarımız kısmen veya tamamen kayıt dışına çıkmak zorunda kalıyorlar. Tüm kamu yükümlülüklerini yerine getiren ve uluslararası alıcıların sosyal standart taleplerini karşılayan hazır giyim üreticileri ile bunları yerine getirmeyenler arasında hiçbir ayrım yapılmıyor, hepsi aynı kefede değerlendiriliyor. Uluslararası alanda adeta bir sektör haline gelen "code of conduct" taleplerini münferiden belgelendirmek zorunda kalan firmalarımız büyük emek, zaman ve mali kayıplarla karşılaşıyor"


- "Nitelikli üreticileri özendirecek bir sisteme ihtiyaç var"

Fayat, nitelikli üreticileri ödüllendirecek, diğerlerini de özendirecek Turguality benzeri bir sisteme ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, "Hazır giyim ve konfeksiyon sanayinde faaliyet gösteren 53 bin 260 firmanın yüzde 91'i 1-19 kişi çalıştırıyor. 250 ve üzerinde istihdam sağlayan firma oranı ise yüzde yarım bile değil. Daha çok üretim ve ihracat için nitelikli iş yeri sayısını artırmak zorundayız. "Nitelikli Üretici Sertifika Programı" ile bu boşluk doldurulabilir" ifadelerini kullandı.

Nitelikli Üretici Sertifika Programı için koordinasyon oluşturularak hukuki mevzuatın hazırlanması gerektiğini ve yurt dışında tanıtımının yapılması gerektiğini kaydeden Fayat, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu kapsamdaki üreticilerimize verilecek destekler belirlenmeli. Firmalarımızın "Nitelikli Üretici Sertifikası" almak için yapacakları yatırım ve danışmanlık harcamaları desteklenmeli. Hazır giyim sektöründeki sivil toplum örgütleri ile birlikler ve ilgili üniversitelerin temsilcilerinden oluşacak bir danışma kurulu kurulmalı. Ayrıca sertifikasyon verme yetkisine sahip kurumlar belirlenmeli"

Programın firmaları kayıt içine girmeye zorlayacağını belirten Fayat, bir yılda 100 bin çalışanın sisteme dahil edilmesi halinde ülke ekonomisine 1 milyar TL ilave katkı sağlanacağını dile getirdi.


Haber Ara