Dolar

32,5050

Euro

34,5709

Altın

2.496,02

Bist

9.548,09

Niksar'ın fatihi Melik Gazi'nin türbesi ve çevre düzenlemesi

Tokat'ın Niksar ilçesinde Melik Ahmet Danişmend Gazi Türbesi ve çevre düzenlemesi yapılıyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-21 15:03:45

Niksar'ın fatihi Melik Gazi'nin türbesi ve çevre düzenlemesi
Tokat'ın Niksar ilçesinde Melik Ahmet Danişmend Gazi Türbesi ve çevre düzenlemesi yapılıyor.

Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan Niksar'ın Fatihi Melik Gazi'nin türbe ve çevresinin Selçuklu Türk-İslam mimari estetiğine ve aslına uygun olarak orijinal bir şekilde onarım ve restorasyonunun yapımına hemen başlanacağı müjdesini verdi.

Niksar'ın her karış toprağında bir tarihi eser olduğunu belirten Belediye Başkanı Özcan "Niksar binlerce yıllık muazzam bir tarihi maziye sahiptir. Başta Anadolu'daki ikinci büyük kalesi, surları, burçlarıyla ve bağrındaki birçok tarihi eserleriyle Türkiye ve hatta dünya çapında tarihi bir şehirdir. Pontus, Roma, Bizans daha nice devir ve devranlar bu efsane şehrin bağrında mekan sürmüşlerdir. Öyleki, Niksar'ın her karış toprağında bir tarihi eser vardır. Bu nedenle amacımız Niksar'ımızı tarihiyle, kültürüyle, doğasıyla dünya çapında turizmdeki haklı yerine ulaştırmaktır. En önemli konumuzda Niksar'ın Türkiye tarihinde Anadolu topraklarında kurulan ilk Türk-İslam devleti olan Danişmend'i Müslüman-Türk devletine 32 yıl (padişahlık) başşehirlik yapmasıdır. İşte bu devletin fatihi ve kurucusu Sultan Seyyid Muhammet Melik Ahmet Danişmend Gazi'dir ve Niksar'ımızda Melikgazi kabristanlığındaki türbesinde şanlı fetih sancağının gölgesinde yatmaktadır" dedi.

Başkan Özcan sözlerinin devamında şunları ifade etti: "Geçtiğimiz hafta Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğünde Melikgazi Türbesi ve çevre düzenlenmesinin ihalesi yapıldı. İhaleyi yüklenici firma olarak Tokat merkezli daha evvel Yağıbasan Medresesinde tamamlama işini yapan firma almıştır. Önümüzdeki günlerde yer teslimi yapılıp Niksar'ımızın şanlı fatihi Melik Gazi'nin şanına yakışan çok güzel bir eser ortaya çıkacaktır. Şimdiden Niksar'ımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum."

Başkan Özcan belediye olarak Niksar'da yapımına başlayacakları bazı hizmetler hakkında da şu bilgileri verdi: "Niksar Kalesi ve surlarının, Kale Fetih Camii, tarihi çarşı ve mahalle çeşmeleri, Yusufşah Türbesi, Ahi Pehlivan Medresesi, kuru hamam ve üç kervansarayın yapımı için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Melikgazi Kabristanlığı içindeki iki üç tonas onarılıp diğerleri gibi Türk-İslam taş eserleri müzesi olacak. Niksar Belediyesi Milli Mücadele Müzesi, Niksar eski Esnaf Eserleri Müzesi, Çiftçi Eserleri Müzesi, Niksar Belediye Kütüphanesi ve daha birçok tarihi kültürel hizmetleri gecemizi gündüzümüze katarak yapmanın çabası içinde olacağız" diye konuştu.

Haber Ara