Dolar

32,3307

Euro

35,0310

Altın

2.282,61

Bist

8.974,69

Nikoliç'in Saraybosna ziyaretine 'Oriç' itirazı

Nikoliç'in Saraybosna ziyaretine 'Oriç' itirazı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-15 16:39:28

Nikoliç'in Saraybosna ziyaretine 'Oriç' itirazı
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç, Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç'in yarınki Bosna Hersek ziyaretinin, Sırbistan'ın çıkardığı yakalama emri nedeniyle İsviçre'de gözaltına alınan Srebrenitsalı Boşnak komutan Naser Oriç serbest kalana dek ertelenmesini istedi.

İzzetbegoviç, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Mladen İvaniç ve Hırvat üye Dragan Çoviç'e gönderdiği resmi yazıda, Sırbistan'ın 3 Şubat 2014 tarihli yakalama emri doğrultusunda 10 Haziran 2015'te İsviçre'de gözaltına alınan eski Boşnak komutan Oriç serbest kalıncaya dek Nikoliç'in Bosna Hersek'e yapacağı resmi ziyaretin ertelenmesini talep etti.

İzzetbegoviç, yazısında, Sırbistan Adalet Bakanlığı'nın 12 Haziran 2015'te, İsviçre'deki yetkili makamlara gönderdiği talepte, Oriç hakkında ek gözaltı süresi verilmesini istediğine işaret ederek, "Tüm bu yeni gelişmeler göz önüne alınınca, Sırbistan Cumhurbaşkanı'nın (Nikoliç) Bosna Hersek'e yapacağı resmi ziyaretin, daha önce planlanmış hedeflere katkı sağlamayacağı düşüncesindeyim. Bu nedenle ziyaretin ertelenmesini ve Oriç'in Bosna Hersek'e dönmesinin ardından gerçekleştirilmesini talep ediyorum" ifadesini kullandı.

Öte yandan, İzzetbegoviç'in talebinin ardından açıklamada bulunan Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı İvaniç de "Nikoliç'in ziyaretini ertelenmesi için sebep olmadığını" ve "ziyaretin ertelenmesini zararlı olabileceğini" söyledi.

Yaşanan gelişmelerin ardından Nikoliç'in Saraybosna'ya gelip gelmeyeceği henüz netlik kazanmazken, ziyaretin Bosna Hersek ya da Sırbistan tarafından iptal edilmesi ya da gerçekleşmesi durumunda İzzetbegoviç'in resmi görüşmelere katılmaması ihtimaller dahilinde.

Haber Ara