Dolar

32,4712

Euro

34,7056

Altın

2.478,69

Bist

9.530,47

Nijerya’ya düşen, ‘meteor’un gizemi sürüyor!

28 Mart sabahı, Nijerya'nın güneyindeki Ondo eyaletinin başkenti Akure, kulakları sağır edici büyük bir patlama ile sarsıldı. Patlamanın oluşturduğu sarsıntı ve çıkardığı ses başta Akure olmak üzere, Akure yakın şehirlerde de hissedildi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-04-02 10:01:57

Nijerya’ya düşen, ‘meteor’un gizemi sürüyor!

56f1ba9cdd0895131c8b46db

 

buyuk2_107Dünyada ölümcül koronavirüs felaketinin pençesinde kıvranırken; gözler Nijerya'dan gelen bir habere çevrildi.

28 Mart sabahı, Nijerya'nın güneyindeki Ondo eyaletinin başkenti Akure, kulakları sağır edici büyük bir patlama ile sarsıldı. Patlamanın oluşturduğu sarsıntı ve çıkardığı ses başta Akure olmak üzere, Akure yakın şehirlerde de hissedildi.

Nijeryalı kaynaklara göre, dev patlama Akure-Owo yolu üzerinde meydana geldi ve yüzlerce ev, bir okul ve kilise yıkıldığı, 13 kişinin de öldüğü bildirildi.

Patlamanın meydana geldiği yerde dev bir çukur açıldığı gözlendi.

Patlamadan sonra onlarca insanın dev bir çukurun etrafında toplandığı görüntü sonrası “Nijerya'ya meteor düştü” iddiaları gündeme atıldı.

Meteor iddialarının ise NASA'nın geçtiğimiz haftalarda dünyaya göktaşı (asteroid) çarpabilir iddiaları nedeniyle akıllara geldiği düşünülüyor.

Nijerya'ya meteor düştüğü iddiaları üzerine gözler NASA'dan gelecek açıklamalara çevrildi. Konuyla ilgili kurumdan şu ana kadar resmi bir açıklama gelmezken sosyal medyada meteor iddiaları gündemden düşmedi.

Patlamanın Oshi'deki bir taş ocağına giden dinamit yüklü bir kamyonun patlamasından kaynaklandığını belirten hükümet ve polis kaynaklarının yorumunun aksine; Nijerya'nın Obafemi-Ulu Üniversitesi'nden bir bilim ekibi ise, patlamanın meteor (göktaşı) düşmesinden kaynaklandığını öne sürdü.

Bilim ekibinin, 21 metrelik bir çapa ve 7.8 metrelik bir derinliğe ulaşan patlamanın neden olduğu dairesel kraterleri incelediğini ve çukurdaki kayaların ve yabancı garip metal nesnelerin bulduğunu açıkladı.

Nijeryalı Profesör Adekunle Abraham Adepelumi de, bir araştırma ekibini sahaya yönlendirdikten sonra bunun bir meteordan kaynaklandığını söyledi.

Laboratuvarın vizyonu, Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından bu ayın başlarında Dünya'ya büyük ve tehlikeli bir asteroidin indiğine dair duyuru ile örtüşüyor.

İŞTE METEORUN DÜŞTÜĞÜ OLAY YERİNDEN GÖRÜNTÜLER:

met1

buyuk3_34

cukur

cukur2

أعرف-حقيقة-سقوط-نيزك-في-نيجيريا-مارس-2020-..-بالصور-أثار-سقوط-النيزك-في-نيجيريا-1

8D9628D9-C011-41AC-9895-79C66A3194E0

62B7D547-6313-492E-83F3-9EBAA426907D

son_6

METEOR NEDİR, NEDEN YANAR?

Gök taşı ya da meteorit, uzaydan Dünya yüzeyine düşen maddelerin genel adıdır. Meteorit düşen nesnenin katı bir kalıntısıdır.  Bu nesne kuyruklu yıldız, asteroit veya meteordur. Bütün bunlar dış uzaydan herhangi bir gezegene veya dünyanın atmosferine girer ve genellikle de yeryüzüne ulaşamadan eriyerek atmosfere karışırlar.

Objeler dünyanın atmosferine girdiği andan itibaren sürtünme, basınç ve diğer kimyasal etkileşimlerin de sonucu olarak ısınmaya ve sonrasında bu ısıyı yaymaya başlar. Böylece meteora dönüşmüş olur ve "ateş topu" oluşturur.

 3944654

2013 YILINDA RUSYA'YA METEOR DÜŞTÜ

Bu arada Rusya'nın doğusundaki Çelyabinsk bölgesinde 2013 Şubatı sabah yaşanan ve büyük paniğe neden olan meteor yağmuru 1200 insanı yaralanmasına yolaçmış, onlarca ev ve araca da zarar vermişti.
Meteor yağmurunun yol açtığı zararın bir milyar rubleyi (yaklaşık 33.5 milyon dolar) geçtiği tespit edildi.
Yaklaşık 10 ton ağırlığında olduğu tahmin edilen meteoritin atmosfere girişi sırasında meydana gelen patlamanın gücünün 300 kilotonu aştığı belirtiliyor. Amerikan Uzay ve Havacılık Kurumu NASA'dan yapılan açıklamaya göre bu patlama, 1945 yılındaki Hiroşima atom bombası patlamasından yirmi kat daha büyüktü. ITARTASS'ın haberine göre uzmanlar, Ural bölgesine düşen meteoritin 1908 Tunguz meteotirinden sonra dünyaya düşen en büyük kütleydi.

66 MİLYON YIL ÖNCE

TechSole sualtı kraterini inceleyen Amerikalı deniz jeoloğu Sean Gallic, 66 milyon yıl önce Atlantik Okyanusu'na büyük meteor düşmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkan tozun/kül bulutunun aya ulaştığını söyledi.

 

Haber Ara