Dolar

32,5875

Euro

34,8134

Altın

2.506,97

Bist

9.693,46

Nijerya'dan Boko Haram'la mücadele açıklaması

Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari, terör örgütü Boko Haram'ın saldırıları nedeniyle komşu ülkelere sığınan 150 bin Nijeryalının ülkesine döndüğünü bildirdi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-20 14:37:32

Nijerya'dan Boko Haram'la mücadele açıklaması

AA'nın haberine göre Buhari, Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi'yi kabulünde yaptığı konuşmada, "Güvenliğin sağlanması sonucu 150 bin Nijeryalı ülkesine döndü" dedi.

BM ile Nijerya'nın mültecilere yardım ve diğer hususlarda görüşmeleri sürdürdüğünü belirten Buhari, "Nijerya, Boko Haram tehdidinden kaçan milyonlarca mültecinin yeniden normal bir yaşama kavuşabilmesi için çalışmalara devam etmektedir" ifadesini kullandı.

Buhari, Nijerya ordusunun halkı korumak için seferber olduğunu dile getirerek, Nijeryalı mültecilerin topraklarına güvenli şekilde dönebilmeleri için ordu birliklerinin bölgede güvenlik koridorları oluşturduğunu aktardı.

NİJERYA'DA BOKO HARAM VARLIĞI

Nijerya'da 2000'li yılların başından beri varlık gösteren, liderleri Muhammed Yusuf'un gözaltındayken ölmesinin ardından 2009'da kitlesel şiddet eylemleri düzenlemeye başlayan Boko Haram, 17 bin kişinin ölümüne neden oldu.

Terör örgütü Boko Haram'la ordu birlikleri arasındaki çatışmalardan kaçarak Nijer, Çad ve Kamerun gibi ülkelere sığınan halk açlık, salgın hastalıklar, cinsel istismar ve küçük yaşta zorla çalıştırılma gibi mağduriyetlerle mücadele ediyor.

Uluslararası kuruluşlar Nijerya, Nijer, Çad ve Kamerun'da artan terör ve şiddet olayları nedeniyle 2,6 milyon kişinin yaşadığı yeri terk etmek zorunda kaldığını belirtiyor.

Haber Ara