Dolar

32,3710

Euro

35,0081

Altın

2.325,97

Bist

9.102,91

Niğde'deki güvenlik güçlerine saldırı davası

Niğde'deki güvenlik güçlerine saldırı davası

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-17 14:58:28

Niğde'deki güvenlik güçlerine saldırı davası
Ulukışla ilçesinde, 1 astsubay ve 1 polisin şehit olması, 1 vatandaşın ölümü, 7'si asker 8 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan terör saldırısına ilişkin 4'ü tutuklu 11 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Niğde Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, saldırıda şehit olan jandarma astsubay Adil Kozanoğlu'nun babası Duran Kozanoğlu, kardeşleri Tayfun ve Şuayıp Kozanoğlu, şehit polis memuru Adem Çoban'ın babası Mevlüt Çoban ile kardeşi Ramazan Çoban ile bazı yakınları katıldı.

Ankara F Tipi Ceza ve İnfaz Kurumunda tutuklu bulunan sanıklar, Çendrim Ramadani, Benyamin Xu, Muhammed Zakiri ve Fuad Mövsümöv, tercüman kullanılarak Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) kanalıyla duruşmada hazır edildi.

Duruşmada, tutuklu sanıklar Çendrim Ramadani, Benyamin Xu, Muhammed Zakiri'nin avukatları, savunmaya ekleyeceklerinin olmadığını ifade etti.

Mahkeme başkanının adres bilgileri ve anne baba isimlerini sorduğu tutuklu sanıklar ise sorulara yanıt vermedi.

Kamyon şoförü Turan Yaşar'ın avukatı Ali Çil'in sanıkların yüzünü net görmek istediklerini belirterek, Çendrim Ramadani'nin ayağa kalkmasını ve savunma yapmasını talep etmesine karşın Çendrim ayağa kalmadı ve savunmaya ekleyeceğinin olmadığını söyledi.

Tutuklu yargılanan Azerbaycan uyruklu Fuad Mövsümöv, savunmasını kendi yaparak, "Bir sene 3 aydır tutukluyum. Hiçbir kuvvetli delil olmadan yatıyorum. Ben hiçbir şey yapmadım, tahliyemi istiyorum" dedi.

- Tutuksuz sanıkların savunmaları

Tutuksuz sanıklardan M.A. Hatay Adliyesinden SEGBİS ile ilk kez duruşmaya katıldı.

Olayla ilgisinin bulunmadığını öne süren M.A, elektronik kelepçe cezasının kaldırılmasını talep etti.

Teröristlerin bulunduğu otomobilin şoförü, tutuksuz sanık K.Ö ise savunmasında suçlamaları kabul etmediğini belirterek, avukat talebinde bulundu. Özban, ayrıca duruşmalardan da vareste tutulmak istedi.

Bu sırada SEGBİS bağlantısında kopukluk meydana gelmesi nedeniyle mahkemeye sık sık ara verildi.

Tutuksuz yargılanan sanıklardan H.Y de iddianamedeki üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

- Duruşma 7 Ekim'e ertelendi

Sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar veren Mahkeme heyeti, diğer sanıklardan Heysem Topalca ve İsmayılov Qosqar hakkındaki yakalama emrinin infazının beklenmesini kararlaştırdı.

Tutuksuz sanık M.A'nın adli kontrol uygulamasının kaldırılmasına ve sanığa yurt dışına çıkış yasağı getirilmesine hükmeden heyet, sanık H.Y'nin de duruşmalardan vareste tutulmalarına karar verdi.

Tutuklu sanıkların SEGBİS imkanıyla bağlantı kurulmasında gerekli teknik donanımların üst seviyeye çıkarılması için ilgili yerlere yazı yazılmasını kararlaştıran heyet, duruşmayı 07 Ekim'e erteledi.

- Avukattan "yargılama ilkesi ihlal ediliyor" iddiası

Duruşmanın ardından gazetecilere açıklama yapan saldırıda hayatını kaybeden kamyon şoförü Turan Yaşar'ın ailesinin avukatı Ali Çil, 3 kişinin ölmesi ve 17 kişinin yaralanmasına neden olan sanıkların duruşma salonuna gelmemesinin adil bir yargılamanın açık ihlalinin yapıldığını ileri sürdü.

Sanıkların salona getirilmemesinin ihlal olduğunu iddia eden Çil, "SEGBİS olması sanıkların buraya gelmesine bence engel değil ama her ne hikmetse getiremiyoruz. Ayrıca bir usul hatası daha yapılıyor, 4 tane tutuklu sanık olduğu halde 3'er ay duruşma atılıyor. CMK'ya açık bir şekilde aykırı bir uygulama. Bir ayı geçirmeden duruşma yapılması gerekiyor. Yani normal gitmiyor adil. Yargılanma ilkesi ihlal ediliyor, adalet duygusu rencide oluyor. İçeri giriyoruz SEGBİS üzerinden yargılanma yapılıyor. Ciddi bir yargılamadan çok uzak" diye konuştu.

Çil, SEGBİS kurulumunun gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, "10 dakika ifade alınıyor yarım saat bağlantı bekliyoruz. 5 dakika ifade alınıyor, 20 dakika bağlantı bekliyoruz. Sabahtan beri yapılan işin toplamı yarım saat. Saatlerdir içerde bekliyoruz. Heyet bekliyor, savcı bekliyor, müştekiler, sanık vekilleri bekliyor. Sonuç olarak Niğde'de ve ülkemizde çok ciddi sonuçları olan bir dava, ama her şey istediğimiz gibi gitmiyor" ifadesini kullandı.

- Olay

Niğde'nin Ulukışla ilçesinde 20 Mart 2014'te terör saldırısı sonucu jandarma astsubay Adil Kozanoğlu ve polis memuru Adem Çoban şehit olmuş, kamyon sürücüsü Turan Yaşar hayatını kaybetmiş, 7 asker ve yolcu otobüsündeki 1 kişi yaralanmıştı.

Saldırıyı gerçekleştiren İsviçre vatandaşı Çendrim Ramadani, Almanya vatandaşı Benyamin Xu ve Makedonya vatandaşı Muhammed Zakiri hakkında "anayasayı ihlal, 6136 sayılı yasaya muhalefet, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme, yakalanmamak amacıyla kasten öldürme, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs, patlayıcı madde bulundurmak, nitelikli yağma ve kasten yaralama" suçlarından 3'er kez müebbet hapis istemiyle; diğer sanıklar Heysem Topalca ve İsmayılov Qosqar hakkında silahlı terör örgütüne üye olmak, Fuad Mövsümöv hakkında silahlı terör örgütüne üye olmak ve resmi belgede sahtecilik, M.A, K.Ö, H.Y, K.Y. ve A.Y. hakkında ise bilerek ve isteyerek örgüte yardım etmek suçlarından dava açılmıştı.

Davanın güvenlik gerekçesiyle başka şehre nakledilmesi talebi ise Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğünce reddedilmişti.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara