Dolar

32,5969

Euro

34,7289

Altın

2.496,30

Bist

9.524,59

NFT'de kim neyi varsa satıyor, NFT nedir?

Gazeteci Yüksel Aytuğ, NFT adlı uygulama üzerinden bazı ünlülerin satışa sunduğu mesajları yorumladı

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-06 09:47:23

NFT'de kim neyi varsa satıyor, NFT nedir?

Kim neyi varsa satıyor

Bu aralar ünlüler arasında müthiş bir moda başladı. Efendim, NFT diye bir uygulama var. Bir ünlü, kendini sembolize eden bir mesajı, sözü ya da videoyu sosyal medyada satışa çıkartıyor. Parayı bastıran artık onun sahibi oluyor. Daha sonra isterse onu bir başkasına çok daha yüksek bir fiyata satabiliyor...

Türkiye'de bunun öncüsü gazeteci Cüneyt Özdemir oldu. "Bu tweet bir sanat eseridir" şeklindeki tweet'ine İzzet Pinto tam 10 bin dolar ödedi. Özdemir de bu parayı Darüşşafaka'ya bağışladı. Bunun üzerine harekete geçen sunucu Saba Tümer de ünlü kahkahasını satışa çıkarıp, İzzet Pinto'ya "Benim kahkaham daha fazla eder" diye mesaj gönderdi. Pinto kayıtsız kalmadı, kahkahaya tam 90 bin lira ödedi. Tümer de bu parayı çeşitli hayır kurumlarına bağışlayacağını açıkladı. Bu arada Gülben Ergen de "Bana unutmayın ki hiçbir şey olmaz" şeklindeki unutulmaz sözünü NFT'de satışa çıkarttı.

50 dakika içinde 90 bin lirayı hiç zahmete girmeden kazanmak, asgari ücretle aile geçindirmeye çalışanlara antipatik gelebilir. Ama nihayetinde bu paraların hayır kurumlarına gitmesi bir şekilde tesellimiz oluyor. Şimdi yenilerini bekliyorum. Tarkan'dan "Çişim geldi", Sevda Demirel'den "Ne dedin sen? Şrakkk!", Orhan Gencebay'dan "Berhudar olun", Bülent Ersoy'dan "Ablan kurban olsun sana" yakında satışa çıkar mı acaba?

Bilgi:

NFT Nedir?

“Non-Fungible Token”, kısaltılmış adıyla NFT, içinde resim, ses dosyası, video veya fiziksel bir varlığın dijital karşılığının kanıtı mevcut “benzersiz dijital varlık” olarak tanımlanıyor. Temelleri 2017'de Ethereum'da atıldı. NFT'ler 2021'de kripto para dünyasının en popüler unsurlarından biri haline geldi. NFT'ler yaygın olarak dijital sanat eserleri için kullanılırken, interaktif oyun öğeleri ve spor koleksiyon kartları gibi farklı ilgi alanı da bulunuyor.

NFT ve diğer kripto paralar

“Non-Fungible Token”, bölünemeyen ve aynısından yeniden üretilmesi mümkün olmayan dijital varlık (token) anlamına geliyor. “Fungible” olan Bitcoin ve Ether gibi kripto paraların aksine, NFT'ler benzersiz dijital varlıklar. Bir Bitcoin veya Ether, parçalara bölünerek alıp satın alınabiliyor ve aynı kripto parayı kendi biriminde takas edilebiliyor. Ancak özel bir dijital varlık olan NFT, bir benzeri olmadığı için başka bir token ile takas edilemiyor. Değeri ise üreticisi veya yatırımcısı tarafından belirleniyor.

NFT'ler nasıl üretiliyor?

NFT'ler Ethereum geliştiricileri tarafından hazırlanmış ERC-721 token standardına göre üretiliyor. Kullanıcıların blockchain dünyasında boğulmaması için kolay işlem  gerçekleştirilmesini sağlayan platformlar mevcut. NFT üretebilmek için ihtiyaç olan tek şey dijital kripto para cüzdanı. NFT olarak üretilmek istenen dosya, bu platformlar aracılığıyla IPFS sistemine yükledikten sonra NFT'nin değiştirilemeyecek parametreleri belirleniyor. NFT'den kaç tane üretileceği, fiyatı, bir sonraki satışında ne kadar pay ödenmesi gerekeceği, gibi özellikleri belirlendikten sonra blockchain ağının işlem ücreti ödenerek NFT'ler üretilmiş oluyor. İşlemin tamamlanmasıyla beraber NFT'ler, kripto para cüzdanına aktarılarak üretimin gerçekleştirildiği tüm blockchain'de kayıt altına alınıyor.

Haber Ara