Dolar

32,5378

Euro

34,9279

Altın

2.440,10

Bist

9.716,77

New York, Trump'ın 'iklim' kararını tanımıyacak!

ABD'deki yerel yönetimler, Başkan Donald Trump'ın ülkeyi Paris İklim Anlaşması'ndan çekme kararına tepki gösterdi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-02 09:39:25

New York, Trump'ın 'iklim' kararını tanımıyacak!

AA'nın haberine göre New York eyaletinin Valisi Andrew Cuomo, Twitter'dan yaptığı açıklamada, anlaşmadan çekilmeyi "umursamaz" olarak nitelendirip, "Washington'ın sorumsuz eylemlerine rağmen New York eyaleti Paris anlaşmasına bağlıdır." ifadesini kullandı.

Cuomo, başkent Washington'daki federal hükümetin iklim değişikliği konusunda görevini yapmamasına rağmen ABD'li eyaletlerin bu konuda adım atacağını vurguladı.

İklim değişikliği tehdidinin gerçek olduğunu ve bunu söylem ya da inkarla yok etmenin mümkün olmadığını kaydeden Cuomo, New York eyaletinin iklim değişikliğiyle mücadele etmesi için başkanlık kararnamesi imzaladığını belirtti.

ABD'nin en büyük nüfusuna sahip eyaleti Kaliforniya'nın Valisi Jerry Brown da iklim değişikliği konusunda New York eyaletiyle iş birliğine hazır olduğunu aktardı.

Brown, Twitter'daki açıklamasında, "Donald Trump kesinlikle yanlış yolu seçmiştir. ABD'nin ekonomisi Paris anlaşmasını takip ederek büyüyebilir. Trump, bilim hakkında tamamen yanlıştır. Kaliforniya, bu yanıltılmış ve delice olan yol haritasına direnecektir. Trump asker kaçağıdır ancak Kaliforniya muharebe için hazırdır." yorumunu yaptı.

PİTTSBURGH'TAN TRUMP'A CEVAP

Dünkü konuşmasında ABD'in kömür madenleriyle zengin Pittsburgh şehrini koruyacağını dile getiren ve "Ben, Pittsburgh vatandaşlarını temsil etmek için seçildim, Paris'i değil" ifadesini kullanan Trump'a Pittsburgh Belediye Başkanı Bill Peduto'dan da yanıt geldi.

Peduto, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Pittsburgh'ün belediye başkanı olarak, insanlarımız, ekonomimiz ve geleceğimiz için Paris anlaşmasının hükümlerini takip edeceğimizi garanti ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Pittsburgh halkının yüzde 80'inin geçen yıl kasım ayındaki ABD başkanlık seçimlerinde Trump'ın Demokrat rakibi Hillary Clinton'a oy verdiğini hatırlatan Peduto, Pittsburg'deki su kaynakları ve arıtma tesislerinin de çevre dostu altyapıya kavuşacağını taahhüt etti.

Trump, ABD'li federal kurumlara Paris İklim Anlaşması'nın hükümlerini yerine getirmeme emri verebilmesine rağmen federal hükümetten bağımsız olan ABD'deki yerel yönetimler anlaşmanın hükümlerini uygulamaya devam edebilecek.

Nisan 2016'da 195 ülke tarafından imzalanan Paris İklim Anlaşması, dünya genelinde karbon salınımlarını düşürerek küresel ısınmadan kaynaklanan sıcaklık artışını 2 santigrat derecenin altında tutmayı hedefliyor ve sera gazı salınımını azaltacak teknolojilerle yatırımlara ağırlık verilmesini teşvik ediyor.

 

Haber Ara