Dolar

32,5581

Euro

34,9972

Altın

2.427,94

Bist

9.722,09

New York Times, o haritayı neden hatırlattı?

Habertürk Yazarı Nihal Bengisu Karaca, New York Times'ın dün yayınladığı 'haritayı' köşesine taşıdı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-18 14:23:09

New York Times, o haritayı neden hatırlattı?

TİMETURK I HABER MERKEZİ
DETAY HABER

Dünyaca ünlü New York Times gazetesi, Osmanlı topraklarının paylaşılmasını öngören Sykes-Picot Anlaşması'nın 100. yıldönümünde (dün) bir harita yayınladı. İngiltere ve Fransa'nın hazırladığı Sykes-Picot'un bir alternatifi olan harita, dönemin ABD Başkanı Woodrow Wilson tarafından hazırlatılmış bir belge. Haritayı yayınlayan gazete aynı zamanda "1920'lerde sınırlar bu şekilde çizilseydi Ortadoğu kurtarılabilir miydi?" diye sordu.

l_4559_1

"O HARİTA NEDEN TEKRAR HATIRLATILDI?"

Köşesinde Sykes-Picot'u yazan ve açıklayan Karaca, bu planın "sadece bir bölüşüm anlaşması değil; süregelen, devam eden düşük çözünürlüklü bir kuşatmanın sembolü" olduğunu yazdı.

"Bugüne kadar egemenlerin işini gördü. Ama deniz bitiyor, sona geliniyor. Yeni arayışlar için dönüp yeniden eskiyi kurcalamaları bundan" diyen Karaca, Wilson'un haritasını hatırlattı: "New York Times, 100 yıl önceki bir diğer senaryoyu, 1919'da ABD Başkanı Woodrow Wilson tarafından hazırlatılan diğer haritayı hatırlatmaya gerek duymuş mesela"

"SYKES-PİCOT YİNE İYİYDİ, YA WİLSON HARİTASINI YAPSAYDIK?"

Karaca şöyle devam etti:

Nick Danfort imzalı “Farklı sınırlar Ortadoğu'yu kurtarabilir miydi?” başlıklı yazıya, Anadolu topraklarını Ermenistan ve Kürdistan arasında paylaştıran, Irak'ın yerinde ne idüğü belirsiz bir Mezopotamya'ya yer veren, İzmir'i otonom bölge, İstanbul'u ayrı bir devlet olarak gösteren eski harita eşlik etmiş. “Sykes-Picot yine iyiydi” denmek istenmiş. “Wilson haritasını mı yapsaydık?”

Bir yanıyla tarih kılıflı acemi gözdağı verme çabası. Bir yanıyla buram buram çaresizlik kokuyor.

HABERE GİTMEK İÇİN FOTOĞRAFA TIKLAYINIZ

Haber Ara