Dolar

32,3425

Euro

35,1138

Altın

2.311,55

Bist

9.079,97

New York Times: En etkili Arap yönetici Muhammed bin Selman değil, Muhammed bin Zayed

Amerikan New York Times (NYT) gazetesi, Arap dünyasında en etkili liderin sanıldığı gibi Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman değil, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed Al Nahyan olduğunu belirterek prensin, Washington yönetimi üzerindeki etkisini yazdı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-06-03 08:37:34

New York Times: En etkili Arap yönetici Muhammed bin Selman değil, Muhammed bin Zayed

NYT'de, "En etkili Arap yönetici, Muhammed bin Selman değil, Muhammed bin Zayed" başlıklı bir yazı yayımlandı.

Muhammed bin Zayed'in, ABD'nin liderliğini izleyerek büyüdüğüne ve İngiltere'de askeri eğitim aldığına işaret edilen yazıda, şu anda da ABD yönetiminin Zayed'i takip ettiği dikkat çekildi.

"EN ETKİLİ YABANCI SES"

Yazıda, Zayed'in 29 yaşındayken, 1991'de Irak'ın Kuveyt'i işgali sırasında ABD ile oturduğu silah pazarlığından eli dolu çıktığına dikkat çekilerek, "30 yıl sonra şimdi 58 yaşında olan Abu Dabi Prensi ve BAE'nin fiili lideri, Arap dünyasının muhtemelen en güçlü lideri. Bin Zayed aynı zamanda Washington'da neredeyse en etkili yabancı sesler arasında ve ABD'yi kendinin gitgide kavgacı bir hal alan gündemini kabul etmeye çağırıyor" görüşü paylaşıldı.

"DEMOKRATİK GEÇİŞE ENGEL OLMAK İÇİN ÇABALIYOR"

Dünyanın en zengin kişileri arasında olan Bin Zayed'in özel kuvvetlerinin Yemen, Libya, Somali ve Mısır'ın Kuzey Sina bölgesinde aktif olduğunun vurgulandığı haberde, Bin Zayed'in Ortadoğu'da demokratik geçişe engel olmak için çalıştığı ve Mısır'da kendisi için güvenilir bir otokrasi kurulmasına yardım ettiği kaydedildi.

KAŞIKÇI CİNAYETİNE DE YER VERİLDİ

BAE'nin zaman zaman ABD'nin politikaları ile çeliştiğine ve komşularını istikrarsızlaştırdığına değinilen yazıda, insan hakları kuruluşlarının da Bin Zayed'i Yemen'deki insani krizi oluşturduğu ve gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinde Suudi Arabistan'ı desteklediği için eleştirdiği anımsatıldı.

"TRUMP DÖNEMİNDE ETKİSİ DAHA DA ARTTA"

"(ABD Başkanı Donald) Trump yönetimi döneminde, Bin Zayed'in Washington üzerindeki etkisi hiç olmadığı kadar büyük görünüyor" ifadesinin kullanıldığı yazıda, Başkan Trump'ın Katar, Libya ve Suudi Arabistan ile ilgili konularda, Bin Zayed'in fikirlerini kendi kabine yetkilileri ya da üst düzey milli güvenlik personelinin fikirlerinin üstünde tuttuğu vurgulandı.

Muhammed bin Zayed'in, İran ve Müslüman Kardeşler'e mesafeli olduğu ifade edilen yazıda, Trump'ın da bu iki konuda BAE prensi ile aynı doğrultuda ilerlediği, son dönemde de Suudi Arabistan ve BAE'ye silah satmak için Kongre'yi baypas etme konusunda adım attığı belirtildi.

SİYONİST DAMAT KUSHNER İLE GİZLİ TOPLANTILAR

Yazıda ayrıca Bin Zayed'in, ABD'de 2016'da yapılan başkanlık seçimleri öncesi Trump'ın yakın çevresine girmek için ısrarlı şekilde çalıştığı ve seçimlerin ardından geçiş döneminde de Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner ile gizli toplantılar yaptığı aktarıldı.

ABD-RUSYA ARASINDA ARABULUCU OLMAYA ÇALIŞIYOR

Prens Bin Zayed'in, Trump yönetimi ve Rusya arasındaki görüşmelere arabuluculuk etmeye çalıştığı hatta ABD'de Rusya soruşturmasının sürdüğü dönemde de ülkeye gelmediği aktarıldı.

"YÜZYILIN ANLAŞMASI" ONUN PLANINA BENZİYOR

BAE Prensinin de ABD'ye karşı nezaketli ve hoşgörülü bir ülke imajı çizmeye çalıştığı kaydedilen yazıda, Kushner'in son dönemde savunduğu İsrail-Filistin barış yaklaşımının Muhammed bin Zayed'in uzun zamandır savunduğu "Basra Körfezi merkezli yaklaşımı" andırdığına dikkat çekildi.

Haber Ara