Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Nevzat Çiçek'ten vize eleştirisi

Nevzat Çiçek, Türkiye'nin İsrailli ve Filistinlilere yönelik vize uygulamasını değerlendirdi...

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-27 04:30:32

Nevzat Çiçek'ten vize eleştirisi

Diriliş Postası yazarı Nevzat Çiçek, bugünkü " İsrail'e vize yokken Filistin'e neden vize koyduk..." başlıklı yazısında Türkiye'nin İsrail ve Filistin'e yönelik çifte standart vize uygulamasını eleştirdi. İsrail'in dün tutukladığı Türk gazetecilere de değinen Çiçek, "Türkiye'nin, İsrail ile ilişkilerinde, tuhaf ve anlaşılmaz bir durum var…Türkiye, İsrail ile ilişkilerinin bozulmasına sebep olan mazlum Filistin halkına vize uygularken, İsrail vatandaşlarına vize uygulamıyor…Kendisine vize uygulanmayan İsrail, Türkiye'den giden gazetecileri, işadamı, STK temsilcilerini canı isterse içeri alıyor canı istemezse almıyor…" dedi.

İşte Nevzat Çiçek'in o yazısı:

Türkiye 2010 yılının ilk aylarında İsrail'in OECD'ye girişine onay vererek ilişkilerde iyi niyetini göstermek istemişti. Ancak bu iyi niyet gösterisinden bir kaç ay sonra İsrail-Türkiye ilişkilerini durma noktasına getiren Mavi Marmara saldırısı yaşandı. İsrail Gazze'ye insani yük taşıyan Mavi Marmara gemisine saldırarak 10 vatandaşımızı “şehit” etti…

 İHH Başkanı Bülent Yıldırım, Mavi Marmara Gemisi'ne saldıran ve daha sonra kendisini sorgulayan İsrailli askerler arasında Türkçe bilen Türkiye vatandaşlarının olduğunu ifade etti, haklıydı. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu'nun daha önce aldığı bir kararla çifte vatandaş olanların askerlik yapabilecekleri yerler arasında İsrail'de bulunuyordu. Kısacası İsrail'de askerlik yapan bir Musevi vatandaşımız Türkiye'de askerlik yapmıyordu. Belki Hasan Öztürk'ü, Halime Kökçe ve Kemal Özdal, Fatih Bolcan ve diğer aktivistleri sorgulayanlar bu askerlerdi.Buradan kimse ucuz kahramanlık yaparak sakın “İsrail'in yaptıklarından Türkiye Yahudi cemaati sorumlu tutulamaz” söylemine kapılmasın, kast ettiğimiz bu anlaşmanın bu şartlarda vicdanları yaraladığıdır….
İsrail 9 Türkiye vatandaşını sorguluyor, içeri almıyor sınır dışı ediyor ama ülke olarak biz 10 VATANDAŞIMIZI “ŞEHİT” EDEN İSRAİLLİ KOMUTANLAR HAKKINDA ÇIKARILAN KIRMIZI BÜLTEN KARARINI,  ADALET BAKANLIĞI VE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI VASITASYLA İNTERPOL'E GÖNDEREMİYORUZ…SEN KATİLLERİN KARARINI GÖNDERMİYORSUN İSRAİL SENİN GAZETECİLERİNİ VE STK TEMSİLCİLERİNİ KUDÜS'E SOKMAYIP SINIR DIŞI EDİYOR…SAHİ KARARI KİM  NİYE GÖNDERMİYOR BUNU SORGULAYABİLİYOR MUYUZ? SORGULAMASINA SORGULYORUZ DA  NYE BİR CEVAP  ALAMIYORUZ….

3 Aralık 2010'da Haifa yakınlarında çıkan ve İsrail'in tek başına söndürmekte çok yetersiz kaldığı yangının söndürülmesi çalışmalarına Türkiye,  o vakit Başbakan olan  Erdoğan'ın talimatıyla yangın söndürme uçakları göndererek destek oldu. Bu gelişme sonrası İsrail Başbakanı Netanyahu Başbakan Erdoğan'ı arayarak teşekkür etti…Bu iyi niyetin hemen sonrasında İsrail, 17 Aralık'ta Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile imzaladığı Münhasır Ekonomik Bölge sınırlandırma Anlaşması imzaladı ve Türkiye Güney Kıbrıs Rum Kesimini uyardı ve gaz aramaya devam etmesi durumunda bunun savaş nedeni olacağını ifade etti.  İsrail ne yaptı, Kuzey Kıbrıs, Azerbaycan, Ermenistan ve Yunanistan'la stratejik işbirliğini geliştirmeye ve Türkiye'yi çevreden sıkıştırmaya başladılar…

Türkiye'nin, İsrail ile ilişkilerinde, tuhaf ve anlaşılmaz bir durum var…Türkiye, İsrail ile ilişkilerinin bozulmasına sebep olan mazlum Filistin halkına vize uygularken, İsrail vatandaşlarına vize uygulamıyor…Kendisine vize uygulanmayan İsrail, Türkiye'den giden gazetecileri, işadamı, STK temsilcilerini canı isterse içeri alıyor canı istemezse almıyor…İsrail bunu yaparken bizde hala tapusu bizde olan Kudüs'te ve diğer kentlerde yaşayan Filistinlilere vize uyguluyoruz…Siz İsrail olsanız şımarmaz mısınız? Siz olsanız Türkiye sizin bu kadar yaptıklarınıza ses çıkarmaz siz ne yaparsınız….

Elbette Uluslar arası ilişkiler karşılıklı çıkar üzerine kurulmuştur. Ancak çıkarlarda elinizin güçlü olduğunu hissettirmeniz ve psikolojik üstünlüğü ele almanız gerekiyor. İsrail ile yürütülen ilişkilerde Türkiye psikolojik üstünlüğü elde tutacakken bunları ne yazık ki saha da gösterme becerisine sahip değil.

İlişkilerimiz İsrail ile ya bize yakıştığı gibi olacak ya da İsrail'in vatandaşlarımıza yaptıklarımız sonrası birbirimize tere satmayacağız, gerçekleri konuşacağız… Gerçekler yalın hali ile böyle… Elbette AK Parti birçok uygulamayı yapmadı böyle sürdü geldi ama vicdanları yaralayan bu uygulamaları AK Parti düzeltmek zorunda.

Hadi bir adım atın ya Filistinlilerin de vizesini kaldırın ya da İsrail'e vize uygulayın…

 

Haber Ara