Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Nevzat Çiçek: Kan davası Türkiye'ye taşındı

Timetürk Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Çiçek, Diyarbakır, Suruç ve Ankara saldırılarını değerlendirdi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-14 17:11:12

Nevzat Çiçek: Kan davası Türkiye'ye taşındı

TİMETÜRK I HABER MERKEZİ

Timetürk Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Çiçek, Habertürk'te Balçiçek İlter'in sunduğu Güne Bakış programına konuk olarak son dönemde yaşanan terör saldırılarını değerlendirdi.

Diyarbakır, Suruç ve Ankara saldırılarını değerlendiren Çiçek, yeni bir terör dalgası ile karşı karşıya olunduğunu söyledi. "Şunu çok net ifade edeyim: Yeni bir terör dalgasıyla karşı karşıyayız. Tunus'ta, Libya'da ve Suriye'de yaptığım araştırmaların neticesi olarak bunları söyledim. Ancak bu yeni terör dalgası hep eski kodlar üzerinden okundu. Oysa bu terör dalgasının üç yeni özelliği vardı. Mezhepsel, etnik ve jeopolitik temelli bir terör dalgası ile yüz yüzeyiz. Fransa başta olmak üzere Avrupa ülkeleri de bu yeni terör dalgası kendilerini vurana kadar yok saydılar. Bu yeni terör dalgasının toplumlar arasındaki duygusal bağı hızlı bir şekilde koparmak gibi bir niteliği var" ifadelerini kullanan Nevzat Çiçek, Türkiye'de düzenlenen saldırıların da aynı hedefe dönük olduğunu savundu.

"SINIR GÜVENLİĞİYLE İLGİLİ BÜYÜK BİR MESELEMİZ VAR"

"Şu anda sınır güvenliği ile ilgili büyük bir meselemiz var. Aslında daha önce DHKP-C Meriç sınırını kullanıyordu ancak orası dar bir bölgeydi. Şimdi dokuz yüz kilometrelik bir sınır söz konusu. Burada bir istihbarat meselesi var. Sınır güvenliği kimde? İç istihbarat kimde? Dış istihbarat kimde? Yeni terör dalgasına karşı bu gibi soruların cevabına ihtiyacımız var. Çünkü her istihbarat olayı kendi gözünden değerlendiriyor. Oysa bir saldırıya uğradıysak burada yenilmiş bir gol var demektir" şeklinde konuşan Çiçek, istihbarat servislerinin yeni bir anlayışa ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

"IŞİD VE YPG ARASINDAKİ KAN DAVASI TÜRKİYE'YE TAŞINDI"

"Neden bu saldırıyla ilgili IŞİD'den bahsediyoruz? Çünkü son dönemde IŞİD'in kullandığı saldırı tarzı bu. Ancak Ortadoğu'da örgütlerin kolaylıkla birbirini taklit etmek gibi bir niteliği de var. Dolayısıyla burada hepimizi aşan bir terör dalgası var. Bu nedenle ben ısrarla bu yeni terör dalgasını yeni bir olgu olarak değerlendirmek gerektiğini söylüyorum. Çünkü bu yeni dalga bölgedeki toplulukların duygusal bağları koparmak istiyor. Şimdi bir düşünelim. Normalde bir terör örgütü bir eylem yaptığı zaman örgüt üyelerine moral olması için o eylemi üstlenir. Ancak Diyarbakır'ı da Suruç'u da Ankara'yı da üstlenen olmadı. Burada bir alt amaç var. Kimse üstlenmediği zaman herkes birbirini suçlamaya başlıyor. Bu da toplumsal kopuşu hızlandırıyor. Üç eylemde de ortaya çıkan ilginç bir fotoğraf var. Cenazeler Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor. Özellikle sol kesim ve sol kesimin içerisinde de Alevilerin bulunduğu eylemler bombalanıyor. Burada bir kan davası var. Tel Abyad'dan beri YPG ve IŞİD arasındaki çatışmaların kan davasına döndüğünü görebiliyoruz. Bu kan davası Türkiye'ye taşındı" diyen Nevzat Çiçek, 11 Eylül saldırılarının ardından Amerikan toplumunun kenetlendiğini ancak Türkiye'de saldırıların toplumsal ayrışmayı arttırdığını söyledi.

Haber Ara