Dolar

32,5964

Euro

34,7991

Altın

2.494,24

Bist

9.462,20

Netflix yapımı Türk dizilerinin turizme yaptığı katkıyı gösteren bir araştırma yapıldı

İstanbul Ekonomi Araştırma, 8 ülkede yeni bir çalışma ile Netflix'teki türk yapımı dizi ve filmlerin ekonomiye olan katkısını incelemek adına bir araştırma yaptı. Peki Netflix yapımı türk dizilerinin ekonomiye yaptığı katkı nedir? İşte detaylar...

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-07 12:20:59

Netflix yapımı Türk dizilerinin turizme yaptığı katkıyı gösteren bir araştırma yapıldı

Film ve dizi sektörü kendini o kadar aştı ki bir yere yapılacak olan seyehat sadece o dizinin çekildiği yeri görmek için bile yapılıyor. Hal böyle olunca dizi ve film sektörü ülkeler için kendi kültürünü en iyi yansıtacak birer mecra haline geliyor. Özellikle dünyaca milyonlarca abonesi ve birçok dünya ülkesinden erişim sağlanabilen Netflix'te bir yapım bulundurmak, bir ülkenin tanıtımındaki en önemli rol oluyor. Türk filmleri peyderpey Netflix'te olsa da dizi tarafında geçtiğimiz senelerde herhangi bir proje bulunmuyordu. İlk dizimiz 14 Aralık 2018'de Hakan Muhafız, Netflix ile birlikte tüm kullanıcılar ile buluşmuştu. Daha sonrasında 2.Türk yapımı Atiye ile Netflix'te iddialı olduğumuzu göstermiştik.

Dizi içerisindeki tarihi konular, mekanlar, figürler bir izleyicinin en çok dikkat ettiği alanlar arasında yer alıyor. E hali ile imkan olan izleyiciler, hayranı olduğu dizilerin çekildiği ülke yada yerleri turistik amaç ile ziyaret etmek istiyor. Bu durumla beraber bir dizi veya filmin ekonomiye olan katkısı maliyetinden kat ve kat daha fazla oluyor.

atiye-D3Vl_cover

Şimdilerde ise İstanbul Ekonomi Araştırma 8 ülkede yeni bir çalışma ile Netflix'teki türk yapımı dizi ve filmlerin ekonomiye olan katkısını incelemek adına bir araştırma yaptı. Toplam nüfusları 2 milyarın üzerinde olan ABD, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Fransa, Hindistan, İsveç ve Suudi Arabistan'da bir kamuoyu araştırması gerçekleştiren İstanbul Ekonomi Araştırma, söz konusu 8 ülkeden elde ettiği veriler ile dizi ve film sektörünün Türkiye'deki turizm sektörüne sağladığı katkıyı ortaya koydu. 

İlk olarak her iki gruptaki katılımcılara da turistik amaçla Türkiye'ye seyahat etmek isteyip istemedikleri soruldu. Türk yapımlarını izleyen grupta “Evet, Türkiye'ye seyahat etmek isterim” diyenlerin oranı yüzde 54 seviyelerine çıkarken; Türk yapımlarını izlemeyen grupta Türkiye'ye gelmek isteyenlerin oranı yüzde 25 seviyesinde kaldı. İlk grupta yer alıp da Türkiye'ye gelmek istediğini belirtme oranı en yüksek olan ülkeler sırasıyla Avustralya, ABD, Suudi Arabistan ve Hindistan oldu

Haber Ara