Dolar

32,5561

Euro

34,8438

Altın

2.432,17

Bist

9.722,09

Netanyahu'ya İngiltere'de protesto

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun İngiltere ziyareti, Filistin'i destekleyen ve savaş karşıtı gruplar tarafından protesto edildi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-10 03:27:19

Netanyahu'ya İngiltere'de protesto

Sputniknews'de yer alan haberde; Londra'daki Başbakanlık binası önünde, İngiltere'de Filistinliler için barış ve adalet kampanyaları yürüten Palestine Solidarity Campaign (PSC) ile savaş karşıtı "Stop the War Coalition" tarafından düzenlenen protestoya, Filistin'i destekleyen kampanyalar yürüten "El Aksa'nın Dostları" ve Britanya Müslüman Birliği (MAB) de dahil çok sayıda sivil toplum kuruluşu üyesi destek verdi.

Siyonizm karşıtı Yahudilerin de destek verdiği gösteriye katılan yüzlerce protestocu, gösteride "İsrail terör devletidir", "Filistin'e özgürlük", "Netanyahu (burada) istenmiyor" ve "David Cameron utan" şeklinde slogan atarken, üzerinde "Filistin için özgürlük", "Savaş suçlusu Netanyahu'yu tutuklayın" ve "İsrail'in Gazze'ye saldırılarını durdurun" yazılı pankartlar ile Filistin bayrakları açtı.

Gösteri sırasında Netanyahu ve Cameron maskesi takan protestocular, ellerinde geçen yıl İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden bazı Filistinli ailelerin fotoğraflarını taşıdı.

BAŞBAKANLIK ÖNÜNDE KARŞI GÖSTERİ

Öte yandan, İngiltere'deki Yahudi toplumunu temsil eden "Jewish Leadership Council" isimli grubun yanı sıra İngiltere'deki İsrail destekçisi, "Siyonist Federasyonu (ZF)", "Board of Deputies", "Sussex Friends of Israel (SFI)", "We Believe in Israel", "Israel Advocacy Movement" ve "Confederation of Friends of Israel in Scotland and the Alliance of Israelis in Great Britain" adlı grupların çatı örgütü "Stand in solidarity with Israel (İsrail ile dayanışma)" da yine Başbakanlık önünde karşı bir gösteri düzenledi.

 Örgütten yapılan açıklamada, gösterinin "İsrail Başbakanı Netanyahu'ya veya Netanyahu'nun politikalarına destek vermekten öte, İsrail'in var olma hakkını desteklemek" üzere düzenlendiği bildirilirken, gruptakiler gösterileri boyunca İbranice ve İngilizce "İsrail sonsuz", "Siz savaş istiyorsunuz, biz barış" ve "Netanyahu İngiltere'ye hoşgeldin" sloganları attı, üzerinde "İsrail için tanrıya şükürler olsun", "Bibi, Londra'ya hoşgeldin" yazılı pankartlar taşıdı. 

Çok sayıdaki polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı protesto sırasında iki grup arasında zaman zaman yaşanan sözlü sataşmalardan dolayı gerginlik yaşandı. Polis her iki gruptan da bazı göstericileri gözaltına aldı.

İMZA KAMPANYASINA DESTEK VERENLERİN SAYISI 108 BİNİ AŞTI

Bu arada, Netanyahu'nun Londra'ya geldiğinde, işlediği iddia edilen "savaş suçları" nedeniyle gözaltına alınması için başlatılan imza kampanyasına destek verenlerin sayısı 108 bini aştı.

Parlamentonun sayfasında yer alan ve sadece İngiliz vatandaşları ile İngiltere'de ikamet edenlerin destek verebildiği imza kampanyalarının 100 binden fazla kişi tarafından desteklenmesi halinde konunun parlamentonun gündemine taşınıp taşınamayacağı değerlendirmeye alınıyor ancak bu değerlendirmeye ilişkin hükümetten henüz bir açıklama gelmedi. 

İngiliz hükümeti, yine parlamentonun sayfasında yer alan ve 10 bin kişinin imzasını alan kampanyalara da cevap vermekle yükümlü. Buna göre, İngiliz hükümetinden kampanyaya geçen ay verilen cevapta "Uluslararası ve Birleşik Krallık yasaları kapsamında, Başbakan Netanyahu gibi, ziyarette bulunan yabancı devletlerin liderlerinin dokunulmazlıkları bulunuyor. Bu kişiler gözaltına alınamaz veya tutuklanamaz" denilmişti.

İngiliz mevkidaşı David Cameron başta olmak üzere, başkent Londra'da üst düzey görüşmelerde bulunması öngörülen Netanyahu'nun, diplomatik dokunulmazlığı bulunuyor.

Haber Ara