Dolar

32,4930

Euro

34,9307

Altın

2.433,62

Bist

9.716,77

Netanyahu: Tarihi değiştiriyoruz

İsrail Başbakan Netanyahu, Birleşik Arap Emirlikleri devletine ait ‘Flydubai’ havayolu şirketinin bugün Tel Aviv’e yaptığı ilk ticari uçuşu memnuniyetle karşıladığını belirterek, “Bu çok önemli bir an, çünkü tarihi değiştiriyoruz” dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-26 16:41:51

Netanyahu: Tarihi değiştiriyoruz

İsrail Başbakan Netanyahu, BAE'ye ait bir uçağın bugün Tel Aviv'e yaptığı ilk ticari uçuşu memnuniyetle karşıladığını belirterek, “Bu çok önemli bir an, çünkü tarihi değiştiriyoruz” dedi.

İşgal devleti İsrail ile Arap ülkeleri arasında normalleşme hız kesmeden sürerken, bugün BAE devletine ait bir uçağın, İsrail'in Ben Gurian Havalimanına ilk ticari uçuşunu gerçekleştirdi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, BAE devletin ait Flydubai havayolu şirketinin uçağının Tel Aviv'deki Ben Gurian Havalimanı'na inişinden sonra açıklamalarda bulundu:

"Bu bir tarih bir anı; çünkü Dubai ile İsrail arasındaki ilk ticari uçuş. Her iki yöne giden çok daha fazlası olacak. Ve bu çok önemli bir an, çünkü tarihi değiştiriyoruz. İleriye doğru ilerlediğimizden değil, son derece hızlı bir şekilde, şu anda Orta Doğu'yu açıkça değiştiren yeni bir çağa doğru uçuyoruz. Benim için bu bir rüyanın gerçekleşmesidir."

Bir muhabirin, "İsraillilerin Suudi Arabistan'a ne zaman uçabileceğiyle" ilgili sorularını yanıtlayan Başbakan Netanyahu, İsrail havayollarının zaten doğuya doğru Suudi hava sahasını geçmekte olduğunu kaydetti.

"Normalleşme çemberinin genişlemeye devam edeceğine inanıyorum" diyen Netanyahu, “Bunu büyük bir güvenle söylüyorum. Hiçbir şey yüzde 100 garantili değil, ancak ileriye bakmak zorunda kalırsam, önümüzdeki aylarda bu daireye bir şekilde veya başka bir şekilde katılacak başka ülkeler göreceğimizi söyleyebilirim. Artık durdurulamaz " yorumunda bulundu.

İsrail'e inen ilk BAE'ye ait Flydubai uçağı aslında bu ayın başlarında büyük bir tantana olmadan indi; ancak bugünkü uçuş, havayolunun Tel Aviv-Dubai rotasının resmi açılışı oldu.

BAE devlet uçağı, iki şehir arasında günde iki kez uçuş sunuyor.

Flydubai CEO'su Ghaith al-Ghaith ise, "Tarifeli uçuşların başlaması ekonomik kalkınmaya katkıda bulunacak ve yatırım için daha fazla fırsat oluşturacaktır" dedi.

Pazar günü, İsrail kabinesi, Yahudi devletinin bir Arap ülkesiyle yaptığı ilk anlaşma olan BAE ile karşılıklı vize muafiyeti anlaşmasını onayladı. Anlaşma önümüzdeki ay yürürlüğe girecek.

Haftalık kabine toplantısında yapılan oylama öncesinde Netanyahu, "Bu tür bir anlaşma imzaladığımız ilk Arap ülkesi ve bu karşılıklı turizmi kolaylaştıracak bir adımdır. Elbette bu, ülkeler arasındaki bağları ve ekonomik bağları geliştirecek ve güçlendirecektir. İnanıyorum ki her İsrail vatandaşı, tüm dünya, bölgemize getirdiğimiz büyük değişimi her alanda görüyor” dedi.
Kaynak:

Kaynak: Times of Israel

Haber Ara