Dolar

32,5751

Euro

34,9846

Altın

2.422,75

Bist

9.722,09

Netanyahu'nun rakibi Sa'ar: Öncelik, Netanyahu’yu değiştirmektir

İsrail’de iktidardaki Likud Partisi liderlerinden biri olan Gideon Sa’ar’ın geri çekilmesi ve Binyamin Netanyahu’nun iktidarını devirmek için yeni parti kurma açıklaması sonrasında siyasi kriz büyüdü

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-10 16:50:11

Netanyahu'nun rakibi Sa'ar: Öncelik, Netanyahu’yu değiştirmektir

"İsrail, ciddi ve kötüleşen bir ekonomik krizden geçiyor"

Knesset Komisyonu'nun 9 Aralık'ta 16 Mart'ta erken seçim yapma kararı almıştı. Likud Partisi'ne eleştirilerine devam eden Sa'ar ise, istifasının ardından salı akşamı düzenlediği bir basın toplantısında, “İsrail, iki yıldır süregelen siyasi bir krizin içinde. Halk, bölünmüş durumda. Siyasi söylem giderek zehirleniyor. Halkın temsilcisine olan güveni kötüleşiyor. İsrail, ciddi ve kötüleşen bir ekonomik krizden geçiyor. Gelecek yıllarda bu durumun zorlu sonuçlarıyla uğraşmak zorunda kalacağız. Bu nedenle en büyük öncelik Netanyahu hükümetini değiştirmektir” ifadelerini kullandı.

“Öncelik, Netanyahu'yu değiştirmektir”

Sa'ar, “Likud, son yıllarda yüzünü değiştirdi ve yolundan saparak liderinin kişisel çıkarları için bir araç haline geldi. Değerlere bağlılığın yerini pohpohlama ve değersizleştirme aldı, bu da kan ve et kültüne dönüştü. Öncelik, Netanyahu'yu değiştirmektir. Artık Netanyahu liderliğindeki bir hükümeti destekleyemiyorum ve artık onun liderliğinde Likud'un bir üyesi olamam. Bugün İsrail'in istikrar ve birliğe ihtiyacı var ve Netanyahu, bunu ona veremeyecek. Bu nedenle, Netanyahu'nun yerini almak için gelecek seçimlerde onunla karşı karşıya geleceğim” dedi.

Bu açıklamadan birkaç saat sonra Sa'ar'a 17 koltuk veren anket sonuçları yayınlandı. Anket, 9 Aralık'ta ‘Radio 103' tarafından gerçekleştirilirken, Sa'ar'ın yalnızca Likud'un oylarından almakla kalmayıp, tüm partileri etkileyeceğini gösterdi. Anket ayrıca, bugün seçimlerin yapılması halinde Netanyahu'nun bir sonraki hükümeti kurmakta başarılı olacağının kesin olmadığını gösteriyor. Sonuçlar, 60 Knesset üyesinin Netanyahu'nun hükümeti kurma görevine karşı olduğunu ortaya koydu. Son haftalarda yapılan kamuoyu anketleri de sağcı kampta 66 milletvekilinin yer alacağını gösteriyor.

Kızının bir Arap ile evlenmesi tepki çekmişti

Likud liderliği için yürüttüğü kampanya boyunca Sa'ar, Netanyahu'nun sağcı bir hükümet kuramadığını savundu. Netanyahu tarafından hezimete uğradığında ise Sa'ar, onu aradı, tebrik etti ve partinin sadakatine bağlılığını sürdürdü. Rakibinin yandaşları arasında dahil büyük bir saygı gördü ve seçim listesinde dördüncü oldu. Ancak Netanyahu, onu kenara çekme kararı alarak, Sa'ar'ı herhangi bir bakanlığa atamadı.

Sa'ar, aşırı sağın yanlılarından biri olarak kabul edilse de kızının Arap bir gençle evlenmesine ilişkin tepkiler üzerine, “Kızımın kimi seveceğine ben karar vermiyorum. Gerçek şu ki, hayranlık uyandıran hoş bir genç adam seçti” ifadelerini kullanmıştı. Gözlemciler, Sa'ar'ın adımının, 9 Aralık'ta seçimlerin 16 Mart'a ertelenmesine yol açtığı ihtimalini de gündeme getirdi. Anketler, erken seçimlerin hem Netanyahu'ya hem de Gantz'a zarar vereceğini gösteriyor. Bu nedenle iki lider, mevcut hükümeti korumak ve Sa'ar tehlikesini kendilerinden uzak tutmak için yoğun müzakereler yürütüyorlar.

Şarku'l Avsat

Haber Ara