Dolar

32,4961

Euro

34,5834

Altın

2.478,73

Bist

9.553,71

Netanyahu, Mısırlıları kışkırtıyor: Kahire'nin kapılarındaydık

İsrail Başbakanı Netanyahu, ‘1973 Arap-İsrail Savaşı’nın (Yom Kippur 1973) yıldönümünde yaptığı açıklamada 'Savaşın başındaki zayıf pozisyona rağmen, terazileri alt üst ettik ve zafere ulaştık. Askeri tarihte savaşçılarımız Kahire ve Şam kapılarında durdu” dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-07 12:38:13

Netanyahu, Mısırlıları kışkırtıyor: Kahire'nin kapılarındaydık

İşgal devleti İsrail Başbakanı Netanyahu, ‘1973 Arap-İsrail Savaşı'nın (Yom Kippur 1973) yıldönümünde Mısır'ı kızdıracak açıklamalarda bulundu.

1973 Arap-İsrail Savaşı ile ilgili açıklamalarını Arapça olarak Twitter hesabından yayınlayan Netanyahu, "Savaşın başındaki zayıf pozisyona rağmen terazileri alt üst ettik ve zafere ulaştık. Düşmanların sürpriz saldırısından sonraki üç hafta içinde en zoru buydu. Askeri tarihte savaşçılarımız Kahire ve Şam kapılarında durdu.” Durmasaydık Kahire ve Şam'ı alacaktık dedi.

Mısır ve Suriye'de ‘Ramazan Savaşı' veya ‘Dördüncü Arap-İsrail Savaşı', İsrail'de ise ‘Yom Kippur Savaşı' olarak bilinen savaşta Mısır ve Suriye 1973 yılında İsrail'e karşı savaş başlattı. İki ülkenin İsrail'e karşı başlattığı savaş, 1948 savaşından sonra dördüncü Arap-İsrail savaşlarıdır.

Savaş, İsrail kuvvetlerine iki sürpriz ve eşzamanlı saldırının koordinasyonuyla 6 Ekim 1973 Cumartesi günü başladı. İsrail kuvvetleri, işgal altındaki Sina cephesinde Mısır ordusu ile Golan Tepeleri cephesinde ise Suriye ordusu ile karşı karşıya geldi.

Al-Youm Al-Sabea'ya göre Mısır ordusu, zafere ulaşmak ve Sina'yı ülke topraklarına katmak için Süveyş Kanalı'nı geçmeyi başardı.

Savaş, 31 Mayıs 1974'te ‘ayrılma anlaşması'nın imzalanmasıyla resmen sona erdi.

İsrail, Mısır ve Suriye güçlerini ateşkes hattından çıkarmak ve BM anlaşmasının uygulanmasını izlemek üzere özel bir kuvvet kurmak karşılığında Kuneytire şehrini Suriye'ye ve Süveyş Kanalı'nın doğu yakasını Mısır'a iade etmeyi kabul etti.

Kaynak: Ajanslar

Haber Ara