Dolar

32,3353

Euro

35,1802

Altın

2.245,67

Bist

8.718,11

Netanyahu: İsrail’in, Arap dünyası ile olan ilişkilerinde bir devrim yaşanıyor

İsrail Başbakanı Netanyahu, 'Arap dünyası ile ilişkilerimizde devrim yaşanıyor ve bugün İsrailliler, Suudi Arabistan Krallığı'nın üzerinden uçuyorlar' dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-20 12:04:34

Netanyahu: İsrail’in, Arap dünyası ile  olan ilişkilerinde bir devrim yaşanıyor

İsrail Başbakanı Netanyahu,"Arap dünyası ile ilişkilerimizde devrim yaşanıyor ve bugün İsrailliler, Suudi Arabistan Krallığı'nın üzerinden uçuyorlar" dedi.

Arapça yayın yapan İsrail ‘Hala' kanalına konuşan işgal devleti İsrail Başbakanı Netanyahu, Suudi Arabistan başta olmak üzere Arap ülkeleriyle ilişkilerde bir 'devrim'den söz etti.

Arapça yayın yapan İsrail ‘Hala' kanalına konuşan Netanyahu, İsrailli Arapların geçici Ürdün pasaportu edinmeye gerek kalmadan Hac ve Umre ritüellerini doğrudan bir şekilde gerçekleştirmek için Suudi Arabistan'a gidebileceğini söyledi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Tel Aviv ile Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın başında bulunduğu Riyad yönetimi arasında yapılan görüşmelerin son aşamaya geldiğini belirterek, “Yakında İsrail'den Suudi Arabistan'a doğrudan uçuşlar gerçekleştirilebilecek. İsrail vatandaşları sorunsuz bu ülkeyi ziyaret edebilecek” dedi.

Netanyahu, Riyad ile Tel Aviv arasındaki görüşmeleri İçişleri Bakanı Aryeh Derin'nin yürüttüğünü belirterek, Yahudilere, “İsrail pasaportuna sahip olan herkesin Suudi Arabistan'a ticari ve dini amaçlar için ziyaret edebileceği" müjdesini verdi.

Riyad yönetiminin, Indian Airlines'ın İsrail'e ve İsrail'den uçuşlarında hava sahasında seyahat etmesine izin vereceğini de belirten Netanyahu röportajında şunları söyledi: "Sanırım İsraillilerin Hac için Suudi Arabistan'a doğrudan uçuşla seyahat edebilecekleri bir duruma hızla ulaşacağız."

Arap ülkeleri ile olan yakınlaşma konusunda da Netanyahu, "Birisi bana 10 yıl önce bir veya iki hariç tüm Arap ülkeleriyle kalıcı ilişkiler kuracağımız bir duruma ulaşacağımızı söyleseydi (...) Ona bunun sadece hayal olduğunu söylerdim, ama bugün olan budur." dedi.

Netanyahu'ya göre, "normalleşme yalnızca İran'da temsil edilen ortak tehdit yüzünden değil, aynı zamanda Arap ülkelerinin İsrail teknolojisi ve İsrail tarımına olan tutkusu nedeniyle de artıyor."

Netanyahu, "sonuçları çoğunlukla yüzde sıfır olan İsrail'le ilişkiler kurma hakkındaki geçmişte yapılan anketlerde, ancak bugün bu oranın yüzde 30, 40 ve hatta yüzde 50'ye ulaştığını bulduk" dedi.

Arap ülkelerine yaptığı "gizli ziyaret" sayısını ise şimdilik açıklamayacağını belirten İsrail Başbakanı Netanyahu, birçok Arap ülkesi ile ‘normalleşme' görüşmelerinin sürdüğünü söyledi.

İsrail, ABD Başkanı Trump'ın açıkladığı “Sözde Yüzyılın Anlaşması” planına destek veren ülkelerden BAE, Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır olmak üzere bazı Arap ülkeleriyle yeniden ilişki kurmuştu. Son olarak Uganda ve Sudan da İsrail'le yakınlaşma içersine giren ülkeler olmuştu.

Haber Ara