Dolar

32,5202

Euro

34,7316

Altın

2.488,50

Bist

9.524,59

Nepal'deki anayasa protestoları

Nepal'deki anayasa protestoları

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-24 17:29:53

Nepal'deki anayasa protestoları
Nepal'de ülkenin 6 federal bölgeye ayrılmasını öngören anayasa taslağını protesto için gösteri düzenleyenler ile güvenlik güçlerinin çatışması sonucu 5 emniyet mensubu ve 2 asker öldü.

Polis sözcüsü Kemal Singh Bam, ülkenin batısında bulunan Kalali bölgesindeki çatışmada hayatını kaybeden güvenlik güçleri arasında bir polis komiserinin de olduğunu belirtti. Bam, bazı protestocuların da yaşamını yitirdiğini ancak sayının henüz kesinleşmediğini söyledi.

Bam, yerli Tharu toplumuna mensup göstericilerin yollara barikat kurduklarını ve Kalali bölgesindeki köylerde uygulanan sokağa çıkma yasağını deldiklerini ifade etti.

Şiddet olaylarını yatıştırmak için yüzlerce güvenlik gücünün bölgeye gönderildiği bildirildi.

İçişleri Bakanı Bam Dev Gautam, göstericilerden sakin olmalarını istedi.

Nepal Devlet Televizyonuna konuşan Gautam, anayasanın arifesinde böyle olayların yaşanmasının büyük şanssızlık olduğunu belirterek, "Nepallileri provoke olmamaya ve nefreti yaymamaya çağırıyorum" dedi.

Tharu toplumu, ülkenin 7 federal eyalete ayrılmasını öngören anayasa taslağını son birkaç gündür protesto ediyor.

Geçen iki haftada düzenlenen gösterilerde polisin açtığı ateş sonucu 4 protestocu hayatını kaybetmişti.

Nepal, 2008'de 239 yıllık monarşiden cumhuriyet rejimine geçmiş, aynı yıl oluşturan parlamento, ülkedeki siyasi farklılıklar nedeniyle anayasayı hazırlayamamıştı. 7 yıldır geçici anayasayla yönetilen ülkede 25 Nisan'da meydana gelen şiddetli depremin ardında anayasa çalışmaları hızlanmıştı. Nepal hükümeti, haziranın başında siyasi partilerin anayasa taslağı üzerinde mutabakata vardığını açıklamıştı.

Ülkedeki azınlık grupları ve kadınlar, haklarının çiğnendiğini iddia ederek, anayasa taslağını eleştiriyor.

Haber Ara