Dolar

32,4221

Euro

34,4442

Altın

2.488,21

Bist

9.679,80

Nefesiniz daralıyorsa astım veya KOAH hastası olabilirsiniz

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Tarakçı Kantarcı, nefes darlığı, astım ve KOAH gibi solunum yolu hastalıklarının, kalp damar veya kan sistemi ile ilgili ciddi sağlık sorunlarının da habercisi olduğunu söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-22 11:04:52

Nefesiniz daralıyorsa astım veya KOAH hastası olabilirsiniz
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Tarakçı Kantarcı, nefes darlığı, astım ve KOAH gibi solunum yolu hastalıklarının, kalp damar veya kan sistemi ile ilgili ciddi sağlık sorunlarının da habercisi olduğunu söyledi.

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Tarakçı Kantarcı, solunum sistemini tutan tüm hastalıklar, hastalığın doğasına göre çeşitli formlarda nefes darlığına neden olduğunu söyledi.

Astım ve KOAH'ın nefes darlığına en çok yol açan solunum yolu hastalıkları arasında ilk sıralarda yer aldıklarını ifade eden Kantarcı, "En tipik özelliği kişinin nöbetler arası dönemlerde tamamen sağlıklı bir yaşam sürmesi olan astım tedavi edilmeyip kronikleşirse, krizler çok ağırlaşacağı için müdahale edilmesine rağmen kişinin yaşamına mal olabiliyor. Bu nedenle nefes darlığı ve öksürük krizi 30 dakika içinde düzelmiyorsa, mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekiyor" dedi.

"Alerjenler krizi tetikliyor"

Astım hastalığında nefes darlığı ve öksürüğün nöbetler halinde geldiğini belirten, Dr. Kantarcı, "Krizler özellikle toz, polen, birtakım kokular veya kimyasallar gibi alerjenler ile efor, soğuk hava, solunum yolu enfeksiyonları gibi tetikleyicilerle ortaya çıkıyor. Yoğun solunum sıkıntısı yaşayan kişinin nefesi hırıltılı veya ıslık çalar gibi oluyor. Soluk alıp veremediği için ileri derecede terliyor, yorgunluktan şikayetlerini anlatacak gücü bile kendisinde bulamıyor" diye konuştu.

"Şiddeti hastalığın evresine göre değişiyor"

Ayrıca Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Kantarcı, tüm ölümler arasında KOAH hastalığından kaynaklanan ölümlerin sıralamasına dikkat çekerek, konuşmasının bir bölümünde şunları söyledi:

"En büyük nedeni sigara olan KOAH hastalığı, dünyada tüm ölüm nedenleri arasında 4'üncü, Türkiye'de ise 3'üncü sırada yer alıyor. KOAH hastalığının nefes darlığı ve öksürük olan en temel belirtilerine balgam da eşlik edebiliyor. Nefes darlığının şiddeti, hastalığın hangi evrede olduğuna göre değişiyor. Hafif şiddetli KOAH'ta kişi güç gerektiren işlerde nefes darlığı çekerken, ileriki evrelerde bir iş yapma düşüncesinde bile nefes darlığı yaşayabiliyor."

"KOAH'tan kurtulmak için sigarayı bırakmak şart"

KOAH hastalığında kişi nefesini dışarı verebilmek için dudağını büzerek, sanki bir şey üflüyormuş gibi nefes vermeye çalıştığını söyleyen Acıbadem Eskişehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Tarakçı Kantarcı, "Nefes darlığı genel olarak istirahat sırasında değil, kişi efor gerektiren bir işi yapmaya çalıştığında ortaya çıkıyor. Geç kalınmadığı takdirde önlenebilir bir sağlık sorunu olan KOAH'ın tedavisinde ilk ve en önemli basamağı sigaranın bırakılması oluşturuyor. Erken evrelerde doğru tedaviyle hastalığa ilişkin tüm bulgu ve belirtiler ortadan kalkıyor, ileriki evrelerde ise hastalığın daha da kötüye gitmesi önleniyor. İlaç tedavisi hastalığın evresine göre düzenlenerek kronik bir tedavi uygulanıyor. Hastalığın ileriki evrelerinde solunum yetmezliği olabileceği için tedavide devamlı oksijen ve solunum destek cihazlarına ihtiyaç duyulabiliyor" dedi.

Haber Ara