Dolar

32,5626

Euro

34,9387

Altın

2.426,84

Bist

9.722,09

Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi Başkanı seçildi

Mesut Barzani'nin yeğeni Neçirvan Barzani, Kuzey Irak Kürdistan Parlamentosu’nda yapılan oylamada, 81 oyun 68’ini alarak Kürdistan Bölgesi Başkanı seçildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-28 12:07:28

Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi Başkanı seçildi

Kuzey ırak Kürdistan Parlamentosu'nda yapılan oylamada Kürdistan Bölgesi Başkanlığı'na Neçirvan Barzani seçildi.

Kürdistan Parlamentosu saat 11:00'da Kürdistan Bölgesi Başkanı'nı seçmek üzere toplantı. 111 kişilik Parlamento oturumuna 81 Parlamenter katıldı.

Oylamada Neçirvan Barzani, 68 oy alarak Kürdistan Bölgesi Başkanı seçildi. Diğer 4 aday hiç oy alamadı. 

Başkanlık için 5 aday yarıştı: KDP'nin adayı Neçirvan İdris Barzani, Umed Abdulselam Kadir, Muhammed Heme Salih Umer, Rebwar Aziz Mustafa ve Hiwa Abdullah X.

KYB grubu KDP'nin müzakere sürecinde verdiği vaatlere bağlı kalmadıkları gerekçesiyle oturuma katılmama kararı aldı.

KDP: KYP SON ANDA FİKİR DEĞİŞTİRDİ

Parlamento'daki seçimlerden sonra basın toplantısı düzenleyen KDP Grup Başkanı Umed Hoşnaw, süreci KYB ile yürütmek istediklerini ancak KYB'nin son anda geri çekildiğini söyledi.

 Umed Hoşnaw, “Maalesef toplantıya az bir süre kala KYB grubu toplantıya katılmayacaklarına dair açıklama yaptı. Oturuma bir süre ara vererek kendileri ile bu konuyu konuşmaya başladık ancak dediğim gibi maalesef KYB grubunun oturuma katılmaması için önceden verilen bir karar vardı” dedi.

Hoşnaw, “KDP müzakere ve uzlaşma ilkelerine bağlılığını ortaya koyan tutumlar içerisinde olmasaydı yeni kabinenin kurulması için 6 ay müzakere masalarında oturmaz tek başına farklı gruplarla süreci sonlandırır ve Kürdistan halkı da buna zaman beklememiş olurdu” ifadelerini kullandı.

 KDP Grup Başkanı, “KDP olarak bu süreçte bütün siyasi partilerin durumunu göz önünde bulundurarak serinkanlılıkla müzakeremizi yönettik. Kürdistan Parlamento Başkanlığı seçiminde olduğu gibi uzlaşma esaslı olarak KYB'siz  süreci bitirmek isterdik, ancak oturuma katılmama kararını onlar verdi” diye konuştu.

NEÇİRVAN BARZANİ'NİN BİYOGRAFİSİ

Neçirvan Barzani, 21 Eylül 1966 yılında Irak'ta doğdu.
Mustafa Barzani'nin torunu, Mesut Barzani'nin yeğenidir.
Tahran Üniversitesi'nde Siyaset Bilimleri okudu.
KDP gençlik kuruluşlarında çalışarak Kürt siyasetinde aktif bir rol aldı.
Neçirvan Barzani, 1989 yılında 10. Kongre'de KDP Merkez Yürütme Kurulu'na seçildi ve 1993 yılında 11. Kongresi'nde yeniden seçildi. 1991'deki Körfez Savaşı'ndan sonra Irak hükümeti ile görüşmelere katıldı. 1996 yılında Irak Kürdistanı'nda Kürdistan Demokrat Parti'nin kontrollü bölge başbakan yardımcısı atandı. Ana Kürt parti ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) oluşumu arasında 2005 yılında birleşme sürecini takiben seçimler yapıldı. 2006 yılında Barzani KBY Başbakanı seçildi.
 2012 yılında Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başbakanı olarak atandı.
Neçirvan Barzani, Nabila Barzani ile evlidir.

Haber Ara