Dolar

32,3566

Euro

34,9482

Altın

2.325,18

Bist

9.079,97

Nazarbayev'in kızı, Senato Başkanı seçildi

Kazakistan'da eski Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in kızı Dariga Nazarbayeva, Senato Başkanlığına seçildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-20 17:17:47

Nazarbayev'in kızı, Senato Başkanı seçildi

29 yıldır Devlet Başkanlığı görevini yürüten Nursultan Nazarbayev'in dünkü beklenmedik istifasından sonra kızı Dariga Nazarbayev Senato Başkanlığına seçildi.
Devlet Başkanının istifasıyla boşalan koltuğa geçici olarak getirilen Eski Senato Başkanı Kasım Cömert Tokayev Senato Başkanlığı için Dariga Nazarbayev'i aday gösterdi. Kazakistan Senatosu Uluslararası İlişkiler, Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkanı Nazarbayev, senatörlerin gizli oylamasıyla seçildi.

NAZARBAYEV'İN EN BÜYÜK KIZI

Nazarbayev'in en büyük kızı olan Dariga Nazarbayeva, milletvekilliğinin yanı sıra 2015-2016 yıllarında başbakan yardımcılığı görevini üstlenmiş, 2016 yılında da senatör olmuştu.
Kazakistan'ın başkentinin ismi "Nursultan" olarak değiştirildi
29 yıldır Kazakistan Devlet Başkanlığı yaptıktan sonra görevi bırakan Nursultan Nazarbayev'in adının başkente verilmesi konusunda meclise sunulan öneri kabul edildi. Devlet televizyon kanalı Kazinform'da oylama sonrası yapılan yayında "Astana artık resmi olarak Nursultan olmuştur" denildi.
Oylama sonrası açıklama yapan Kazakistan Parlamentosu'nun alt kanadının sözcüsü Nurlan Nigmatulin "Tasarıyı sunduk, hiçbir itiraz olmaksızın kabul edildi" dedi. 
Nazarbayev'den görevi devralen Devlet Başkanı Tokayev yemin töreninde başkent Astana'nın isminin "Nursultan" olarak değiştirilmesini önermişti.  
Kazakistan'ın başkenti 1997 yılında Almatı'dan Astana'ya taşınmıştı. Astana kelime olarak başkent anlamına geliyor.

NAZARBAYEV ETKİSİNİ SÜRDÜRECEK

Yemin törenindeki konuşmasında Nursultan Nazarbayev'i "bir vizyoner" olarak tanımlayan geçiçi devlet başkanı, Nazarbayev'in gelecekte verilecek önemli kararlara ilişkin öncelikli etkisini sürdüreceğini belirtti. Tokayev, Nursultan Nazarbayev'in Güvenlik Kurulunda ömür boyu göreve devam edeceğine işaret etti. 
Geçiçi olarak Devlet Başkanlığı görevine gelen eski Senato Sözcüsü Tokayev, erken seçime gidilmemesi durumunda Nazarbayev'in görev süresinin dolacağı 2020 Nisan ayına kadar Devlet Başkanlığı görevini sürdürebilecek.
29 yıldır Devlet Başkanlığı görevini yürüten Nursultan Nazarbayev Salı günü sürpriz bir kararla istifa etmişti.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara