Dolar

32,5898

Euro

34,6925

Altın

2.531,03

Bist

9.524,59

Naylon poşet yeni yılda paralı olacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Taslağı, 1 Ocak 2019’dan itibaren hafif plastik torbaların satış noktasında ücret karşılığı temin edilmesini içeriyor.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-16 09:46:53

Naylon poşet yeni yılda paralı olacak

Türkiye 'de 2019 yılından itibaren naylon poşetlerin marketlerde ücret karşılığı temin edilmesini öngören düzenleme, hayata geçirilmeden tartışma konusu olmaya başladı.

Plastik üreticileri, sınırlamaların plastik kullanımında caydırıcı olmayacağını savunurken, çevreciler ise düzenlemeye destek verdi ve plastik poşet kullanımını en aza indirecek kararların alınmasını istedi. Avrupa 'nın belli ülkelerinde marketlerde plastik poşetlere yasak ve sınırlamalar uygulanırken, Türkiye'de ise bazı zincir marketler düzenleme yürürlüğe girmeden müşterilerine plastik poşetleri ücretli veriyor.

BEZ TORBAYI TEŞVİK İÇİN ÜCRETLİ NAYLON POŞET UYGULAMASI BAŞLATILACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, satış noktalarında bez torbayı teşvik etmek ve naylon poşet kullanımını azaltmak amacıyla naylon poşetlerin paralı verilmesi uygulamasını başlatacaklarını söyledi. Plastik Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Reha Gür ise, çevresel kaygılarla getirilen düzenlemelerin destekçisi olduklarını ancak yasaklama ya da sınırlamanın sorunların boyutunu değiştireceğini söyledi. Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ferda Hekimci de ücret karşılığı verilmesinin poşet kullanımında bir miktar düşüş oluştursa da kapsamlı bir çözüm olmayacağını ; tüketicinin bilinçlendirilmesinin önemine işaret etti.

Haber Ara