Dolar

32,3439

Euro

35,1366

Altın

2.240,35

Bist

8.908,74

NATO toplantısında Çavuşoğlu-Pompeo kavgası

NATO reformunun görüşüldüğü dışişleri bakanları toplantısına Pompeo-Çavuşoğlu kavgasının damga vurduğu iddia edildi

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-02 16:58:23

NATO toplantısında Çavuşoğlu-Pompeo kavgası

NATO reformunun görüşüldüğü dışişleri bakanları toplantısına Pompeo-Çavuşoğlu kavgasının damga vurduğu, ABD'li bakanın Ankara'yı Akdeniz'de gerilim çıkarmak ve Rusya'ya hediye vermekle suçladığı iddia edildi. Buna karşılık Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise, ABD'ye Yunanistan'ın tarafını tutmak, AB'yi Ankara'ya karşı örgütlemek gibi bir dizi suçlama yöneltti.

Amerikan ve Türk heyeti arasında söz düellosu

Sputnik Türkçe'nin Politico sitesinden paylaştığı habere göre, ittifak üyesi 30 ülkeye gönderilen ve Türkiye'nin tepkisini çekmesi beklenen NATO reformu taslağının dün Brüksel'deki dışişleri bakanları toplantısında ele alınması sırasında ABD ile Türkiye arasında 'kavga' çıktığı belirtildi.

Politico'nun haberine göre, video konferans yoluyla düzenlenen NATO toplantısı, rapor üzerinden ABD ile Türkiye arasında 'söz düellosuna' sahne oldu.

Çavuşoğlu-Pompeo düellosu

Haberde, 3 Kasım seçimini kaybeden ve 20 Ocak'ta Beyaz Saray'ı terk etmesi beklenen ABD Başkanı Donald Trump'ın Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, 'Ankara'yı NATO ilkelerini çiğnemek, ittifakın birlik beraberliğine zarar vermek, Akdeniz'de müttefiklerle gerilim çıkarmak ve Rusya yapımı S-400 hava savunma sistemleri alarak Kremlin'e hediye vermekle' suçladığı belirtildi.

Buna karşılık, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Pompeo'yu, Avrupalı müttefiklere telefon açıp Türkiye'ye karşı birlikte harekete geçmeye zorlamak, bölgesel ihtilaflarda körü körüne Yunanistan'ın tarafını tutmak ve Ankara'ya ABD yapımı Patriot hava savunma sistemleri satmaya yanaşmamakla suçladı.

Suriye ve Dağlık Karabağ meselesi

'Türkiye IŞİD'le savaşırken ABD'nin Suriye'deki Kürt terör örgütünü desteklediğini' dile getiren Çavuşoğlu, Türkiye'nin desteğiyle Azerbaycan'ın kazandığı Dağlık Karabağ savaşıyla ilgili 'ABD ve Fransa'nın Ermenistan'ı destekleyerek çatışmaları daha kötü hale getirdiğini' söyledi.

Habere göre bir dizi müttefik Pompeo'ya destek verip Türkiye'yi eleştirdi.

Haber Ara